Шах с втория мандат за управление на страната (ОБЗОР) 26.04 | 20:00

Последва буря от коментари и остри изказвания

От iNews.bg

Шах с втория мандат за управление на страната. Партията "Има такъв народ”  няма да прави правителство. Слави Трифонов обяви, че предлага световният шампион по шах Антоанета Стефанова за министър-председател, но само за да вземе и да върне на секундата мандата, защото нямали достатъчно депутати и партньори в парламента.

Последва буря от коментари и остри изказвания. Премиерът в оставка Бойко Борисов нарече Трифонов "политически страхливец", а партиите на протеста обявиха, че не било нормално големите да се крият зад малките.  На този фон - президентът все още мълчи по темата кога ще задейства процедурата за нов мандат, а ГЕРБ сезира Конституционния съд за работата на новите депутати.

Страстната седмица започна с номинация за нов премиер. "Има такъв народ” издигнаха световната шампионка Антоанета Стефанова, която от скоро е и депутат. В новото си амплоа Стефанова прекрачи на 45-то Народно събрание с очаквания за "игра по правилата". 

"Всички сме изпълнени с надежда за това, че ще можем да свършим добра работа за народа”, заяви тя.

Като кандидат за премиер Стефанова има две задачи - да приеме мандата от държавния глава, но и да го върне "на секундата." Мотивът – от "Има такъв народ" нямали необходимия брой депутати или партньори, за да съставят стабилно правителство

"Ето, това се казва политически страхливец. Страхливец е този, който със 165 заявили подкрепата си депутати, казва, че са му недостатъчни. И му трябват 240 подкрепящи го. И Тодор Живков не е имал толкова”, заяви Бойко Борисов.С остра критика на заявката на "Има такъв народ" излязоха и от "Позитано 20". След спешно заседание на ръководството на БСП от партията обвиниха Трифонов, че хвърля държавата в хаос и осигурява връщането на ГЕРБ. 

"С връщането на мандата Слави Трифонов провали възможността да се разгради моделът "Борисов". От партията "Има такъв народ" хвърлят държавата в хаос и осигуряват връщането на ГЕРБ. Отказът да подкрепят мораториума даде възможност Борисов да се окопае във властта", заявиха официално от партията.

А след оценката – пред БСП стои въпросът какво ще направят, ако получат те третия мандат

"Най-вероятно ще го върнем. Лично мнение изразявам в момента. При нас тези решения се вземат от Националния съвет. Никой не иска да управлява с нас. Вие видяхте публичните изяви на всички партии. Така че най-моралният жест от наша страна е да върнем мандата”, смята Манол Генов.

От "Демократична България" пък не останаха изненадани от отказа за реализация на втория мандат. Защото от "Има такъв народ" показвали нежелание да водят разговори.

"Ние трябва да се готвим за два сценария – дали третият мандат ще отиде, може да е при "Демократична България", или при друга партия. Вторият сценарий е да мислим за предстоящи предсрочни избори. Ние нямаме опасения”, обясни Борислав Сандов от "Демократична България".

Официалната позиция на "Демократична България" се очаква утре. От сега е ясно, че ако те предложат кабинет, то могат да разчитат на подкрепата на "Изправи се! Мутри вън!", които от своя страна също бяха изненадани от шахматния ход на Слави Трифонов. От ДПС запазиха мълчание.

Антоанета Стефанова е българска шахматистка и е десетата световна шампионка по шахмат. Представя страната ни на 13 олимпиади, като  е единствената българка,  извоювала световна титла за жени.

Стефанова има победи срещу едни от най-силните шахматистки в света. С икономическо образование е. Говори английски, руски и испански език. Използва и френски, италиански и сърбохърватски. В политиката Стефанова влиза тази година, като част от партията на Слави Трифонов –"Има такъв народ”

Водещи

Най-четени