Шенген и мястото на България и Румъния обсъждат министрите от ЕС 25.10 | 08:17

Ще има ли визи за гражданите на страни от Западните Балкани?

От Филипа Тодева

В Люксембург ще се проведе заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи” в рамките на Кипърското председателство. Министрите на вътрешните работи ще разгледат актуалното състояние в процеса на присъединяване на България и Румъния към Шенген.

Предвижда се ЕК да представи третия си доклад относно напредъка на страните от Западните Балкани в рамките на механизма за мониторинг след либерализирането на визовия режим. Традиционно, в рамките на заседанието ще бъде обсъдено и актуалното състояние в развитието на Общата европейска система за убежище.

БТА допълва, че министрите ще обсъдят също мерките за борба с тероризма във връзка с атентата в Бургас и предотвратения опит за покушение в Кипър през това лято.

От Съвета заявиха в навечерието на днешната среща, че все още не е постигнато необходимото единодушие сред министрите от ЕС за разширяването на Шенген с България и Румъния. Като повод се посочват политическите събития в Холандия и в Румъния.

Най-вероятно държавите от ЕС очакват поредния доклад за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка през декември, както и определянето на новото правителство на Холандия след последните избори. По неофициална информация три страни от ЕС, сред които Холандия, засега се въздържат от подкрепа на решението за разширяването на пространството без граничен контрол.

Очаква да бъде разгледано писмото на шест страни от ЕС, които поискаха връщането на визите за представителите на Западните Балкани. Сред посочените основания в писмото е прекомерният брой на подадените от такива граждани молби за осигуряването на убежище в Западна Европа.

Водещи

Най-четени