Шенген май пак ще ни се размине 03.09 | 13:24

Румъния може да не бъде интегриранана веднага, а България не може да се отдели от нея

От Ралица Стоянова

Европейският съюз може да отложи за неопределено време присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона, допуска еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг в интервю за френския вестник "Монд".

"Лично аз не бих се изненадала, ако държавите от Шенген решат да не интегрират веднага Румъния, заяви пред вестник "Монд" Рединг, която е на посещение в Париж, информира БНР. На страните-членки се полага да решат с единодушие дали да отворят границите си на базата на политически анализ. Шенгенската зона не засяга само техническото функциониране на границите, както е определено от ЕК, тя предполага и добро функциониране на правосъдието и гаранции за това, подчерта еврокомисарят, коментирайки ситуацията в Румъния.

Положението на ромите и действията на Париж са на дневен ред на срещите на еврокомисаря с френското правителство. Тя отчете, че Франция е направила стъпки за интегрирането на ромите с ангажиментите за настаняване и обучение и частично отваряне на трудовия пазар. Разтурването на незаконни и нехигиенични лагери е национален въпрос, отбеляза Рединг, подчертавайки, че проблемите на ромите остават важен европейски въпрос.

Румънският премиер Виктор Понта пък заяви снощи в телевизионно предаване, че отделяне на Румъния от България в процеса по присъединяване към Шенгенското пространство не може да стане, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БНР.

В. "Адевърул" пише днес, че Румъния може да бъде отделена от България, а в. "Евениментул зилей" цитира интервюто на европейския комисар по правосъдие, че "не би била изненадана, ако страните членки не интегрират веднага Румъния".

Водещи

Най-четени