Шест дни преди вота все повече не знаят кого да изберат 20.03 | 10:35

Вероятно до преброяването на последната бюлетина няма да е ясно кой ще спечели вота в неделя

От iNews.bg

Все повече хора в България не са сигурни за кого ще гласуват на предсрочните избори. И то само 6 дни преди да дойде денят, в който ще трябва да отидат до урните. Това стана ясно от думите на директора на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов. В интервю пред БНР той отбеляза, че през последния месец се наблюдава увеличение на броя на избирателите, които се колебаят кое квадратче да задраскат в бюлетината. Интересното е, че те не са наясно не дали ще отидат до урните, както е било досега, а кое квадратче ще задраскат на 26 март. При предишните предизборни кампании се е наблюдавало точно обратното. Според Павлов последната седмица преди изборите партиите и коалициите трябва да бъде насочат вниманието си точно върху тези хора, които вероятно ще гласуват, но не са решили за кого.

"Едната версия е, че кампанията е била доста вяла и неубедителна и затова хората се колебаят кого да изберат. Има и друга – че кампанията е била толкова запленяваща, че хората са запленени от няколко политически сили и се колебаят кого да изберат", казва специалистът.

По-късно от Центъра за анализи и маркетинг ще представят резултати от социологическо проучване на общественото мнение на тема "Ще има ли фотофиниш при подредбата на партиите в 44-тото Народно събрание?". "Не можем да говорим за сигурен победител на изборите, а за това коя от двете водещи политически сили е по-вероятно да финишира първа. От нашите изследвания няма никаква сигурност в това", отбеляза още Павлов.

Според думите му разликата между първите 2 партии продължава да е доста малка и в рамките на статистическата грешка. Едната от тези водещи политически сили има вероятност 60-65% да финишира първа, а другата - 30-35%. "Всички зависи от кампанията и в голяма степен от поведението на колебаещите се избиратели", категоричен е експертът.

Водещи

Най-четени