Шеф Манчев: Едва издържам, плащам по 10 бона за ток, само за един от ресторантите ми 31.01 | 13:01
В Ню Орлиънс съм пробвал хотдог от алигатор. Месото приличаше на пилешко. Пробвал съм и панирани мравки в Южна Корея, разкрива топ готвачът
Шеф Манчев - един от най-разпознаваемите кулинари гостува в студиото на "На фокус с Лора Крумова", за да сподели за отношението си към най-добрите шеф готвачи, за наболелите финансови проблеми, с които се сблъсква бизнеса, и за изненадите в новите епизоди на кулинарните предавания, които води - "Кошмари в кухнята" и "Черешката на тортата".
За най-великият готвач
"За мен най-великият готвач е този, от когото аз съм се учил – Анди Цауг. Изключителен професионалист и е от топ 50-те готвачи на Швейцария с една звезда "Мишлен", с много сериозен бекграунд. Велик го прави фокусът му в това, което умее да прави. Това, в което е най-добър. Прави изключително добра френска кухня. Учил се е при Пол Бокюз", разкрива шеф Манчев.
За най-големия експеримент, който е правил в кухнята
"Правил съм много експерименти в кухнята, но си спомням как беше много модерно месото от кенгуро – исках да го пробвам и да видя дали става или не става. Не е моето, не е и познато за българите. Но имаше един внос и пробвах да сготвя "задушено кенгуро". Но когато хората пътуват, пробват различни неща. В Ню Орлиънс например съм пробвал хотдог от алигатор. Месото приличаше на пилешко. Пробвал съм и панирани мравки в Южна Корея. Тези неща, които съм пробвал, са храна на различни нации. Като кулинар трябва да пробваш и да разбереш защо те ги ядат и защо харесват този вкус", разказва топготвачът.
"Моята майка готвеше много субпродукти. В моите книги присъстват тези рецепти – като пълнен далак, който е изключително вкусен. Всичко е въпрос на вкус и въпрос на разбиране за храната. Преди 30 години в България беше модерна карантията. В Пловдив имаше един невероятен ресторант, който беше единствено и само за това", допълва той.
За егото на най-добрите шеф готвачи
"Егото идва от това дали си достатъчно осъзнат или не. Когато си достатъчно неосъзнат, означава, че егото ти е доста по-голямо, отколкото трябва. Когато можеш да приемеш отговор: "Не!" или отговор "На загуба", означава, че приемаш, че първо си виновен ти. Тогава егото е много по-малко. Но когато смяташ, че абсолютно винаги си прав, тогава егото започва да работи и да казва: "Това е невъзможно!". Моето его е съсредоточено в това, че обичам да работя и да се развивам. Когато нещо не ми се получи и се почувствам виновен за това, тогава се ядосвам страшно много на себе си. Стрес при нас има – от една страна, защото управляваш различни процеси, работиш с много персонал, от когото си зависим, а от друга – ние продаваме сега и на момента и трябва да сме най-добри в момента", коментира шеф Манчев.
За случая с Андре Токев
"Познавам Андре Токев от 25 години. Той ми е много добър семеен приятел. Човек, с когото сме основали асоциацията на готвачите. Благодарение на него се промени кулинарията в България. Със сигурност е поел вината си и е човек, който поема отговорност. Призна си това, което е направил и навярно си посипва сол върху главата, но според мен това е чист burnout. Той е изключително амбициозен човек. Страшно много ни повлия тази пандемия. Две години стоим на едно място и не се развиваме. Трупаме разходи. Това носи след себе си само негативи", допълва той.
"Това е проблемът на хората, които искат да се представят по най-добрия начин, но не се подготвят. Искат да изгреят, но не знаят как да го направят. Какво беше това 7-степенно меню? Но това е тя и толкова може. Важното е да сме естествени и такива каквито сме. Това е пътят", категоричен е той.
За новите "Кошмари в кухнята"
"Смятам, че предаването е феномен в българския ефир. Аз съм изключително взискателен към това, което правя. Обичам да правя нещата по най-добрия начин. И винаги съм се стремял към това. Понякога се получава, а понякога – не. Но винаги съм се стремял да съм на 100%", споделя шеф Манчев.
За високите сметки
"Сметката ми за ток е със 150% отгоре, 10 000 лв. ми е само в единия от обектите, обикновено е 3-3500 лв. Кризата я посрещам много зле. Няма как да издържим и персоналът е много скъп. Затова се вдигат цените. От друга страна, хората, които ползват услугата ти, нямат пари.
Издържам, но не зная докога. Трябва да има спешни мерки. Мораториумът трябваше да бъде за бизнеса, а не за гражданите.
Мога да издържа 2-3 месеца максимум, ако продължават в този дух. След това трябва да затваряш. 20 години съм собственик на ресторанти, не съм очаквал такова нещо, винаги съм вървял във възходяща линия.
С КОЛЕГАТА СИ ВЕЧЕ СЕ БЪЗИКАТ ДРУГИ ИЗВЕСТНИ ГОТВАЧИ - НАПРИМЕР ШЕФ БОРИС ПЕТРОВ, КОЙТО ПУСНА СЛЕДНОТО:
Водещи
-
Bloomberg: Европа е изправена пред нова енергийна криза
24.11 | 18:00
-
Трима с опасност за живота след взрив на газова бутилка
Най-тежко раненият е със 70 процента изгаряния
24.11 | 17:00
-
Протести срещу насилието над жени в цялата страна
В столицата протестът ще постави акцент върху нуждата от незабавни законодателни промени
24.11 | 16:40
Най-четени
-
Доган към младежите на ДПС: Не позволявайте на тъмни субекти да определят битието ви
В Автентичното ДПС трябва да има сериозна структурна реформа и Младежко ДПС по необходимост ще...
24.11 | 12:00
-
Демерджиев: МВР бездействаше за вота
Всичко видяно остана без последствия, подчерта той
24.11 | 11:00
-
Bloomberg: Европа е изправена пред нова енергийна криза
24.11 | 18:00
-
Дянков: Поне с две години се отдалечаваме от еврозоната
Едва ли ще имаме бюджет и редовно правителство до Нова година, далеч сме от критерия за...
24.11 | 15:00