Шефката на ЦИК иска от членовете да изолират политическите страсти 21.03 | 11:58

Ивилина Алексиева се закани да санкционира публично колегите си, ако си позволят да заобикалят закона

От Ивелина Георгиева

Новата ЦИК трябва да бъде абсолютно прозрачна, за да може да изгради обществено доверие. Това каза новият председател на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева, която бе избрана вчера от Народното събрание.

В ефира на NEWS7 тя даде заявка да изгради една нова репутация на институцията, която да бъде отворена към гражданите и медиите.

Първата трудност, пред която ще се изправи новото ръководство на органа, е незабавната еманципация на членовете, които трябва да преодолеят връзката си с политическите партии и да осъзнаят себе си като част от един независим орган, който се води само от закона", смята Ивилина Алексиева.

"Аз дълбоко вярвам, че всички ние ще съумеем да изолираме политическите страсти и още от днес ще започнем да си вършим работата", каза тя. 

По думите й липсата на един член, в случая на ГЕРБ, който не бе избран вчера не може да спре работата на ЦИК.

Няма избрани от ГЕРБ, няма избрани от КБ, има избрани професионалисти, всеки ще носи отговорността с решенията си, категорична бе Ивилина Алексиева. Тя обеща, че в случаите, в които някой член се опита да заобиколи закона или направи нещо несправедливо ЦИК ще информира обеществото затова.

Алексиева по никакъв начин не се притеснява от факта, че нейната кандидатура е предложена от "Коалиция за България", защото такава е законовата процедура.

"Аз не зная друга по-демократична процедура от тази. Всички други механизми, които познавам твърдя, че са по-малко демократични", посочи шефката на ЦИК.

Според нея на БСП не им е било лесно да я номинират за председател, но по този начин дават знак, за това какво искат да видят от ЦИК.

По думите й времето до европейските избори действително е малко, но това не е притеснително, а мобилизиращо. Алексиева изброи предизвикателствата, пред който е изправена новата ЦИК, сред които да се изработят нови правила за организация и работа, съобразени с новия Изборен кодекс, да се проведе обучение за районните и секционните избирателни комисии, да се определят условията за гласуване на българските граждани в чужбина и редица други.

В разяснителната кампания на ЦИК ще бъде заложено и обяснение на преференциалното гласуване според новия Изборен кодекс.

Гражданите трябва да бъдат достатъчно добре информирани, че освен за една политическа партия, могат да гласуват и за определена личност от избирателната листа и тук идва ролята на ЦИК, която трябва да обясни всичко това.

На въпрос дали ни предстоят тежки избори, Алексиева отговори, че по начало европейските избори не са най-тежките и посочи, че най-тежки са изборите за органи на местно самоуправление и за народни представители. 

Днес Ивилина Алексиева свика първото заседание на новата ЦИК. Очаква се след него ръководството да се срещне с медиите и да се представи пред обществото.

Водещи

Най-четени