Шефовете на БАН съгласни метеоролозите да се отделят, но частично 12.09 | 17:50

Министерски съвет да създаде структура, в която ще се влее НИМХ, предлага Академията

От iNews.bg

Общото събрание на БАН изрази съгласие за частично изваждане на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Академията и готовност конструктивно да участва в процеса на уреждане на статута на новата структура. Това обяви на пресконференция ръководството на Българска академия на науките, предаде БГНЕС.

През 2018 г. в БАН се разви конфликтна ситуация, започнала като недоволство от страна на НИМХ от разпределението на годишната бюджетна субсидия и ескалира до искане за отделяне на института. Според ръководството на академията провежданата кампания петни името на институцията и представлява заплаха за нейната цялост като национален изследователски център. "Ние предложихме на колегите пълна финансова независимост в рамките на БАН, което означава пряко договаряне на техния бюджет, включващ цялата оперативна, научна дейност и всички средства, необходими за заплати, да бъдат договаряни директно с Министерски съвет. Да фигурира в отделен ред в бюджета на БАН. Това беше отхвърлено и така се стигна до решението на Общото събрание (ОС) от 10 септември", припомни проф. Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН.

Решението съдържа няколко точки – ОС на БАН дава своето съгласие за частично извеждане на НИМХ в нова структура, която ще бъде създадена от Министерски съвет. "Обяснихме много точно какво означава частично, за да няма спекулации. Това е цялата дейност, която обслужва държавата – оперативната дейност на този институт и всички учени, които желаят да напуснат академията. С втора точка на това решение заявихме, че в момента, в който е ясно кой ще е принципал на новата структура, ще сформираме работна група, която заедно с работната група от новия принципал да започне процес на изясняването на технологията на това извеждане", подчерта още проф. Славчева. Остава за решаване важният въпрос обаче, след като НИМХ излезе от БАН, към коя структура да премине. Сред възможните варианти са Министерство на образованието и науката и Министерство на околната среда и водите. "Да минат към Св. Синод и без това времето е Божа работа", шегува се проф. Лъчезар Аврамов от ОС на академията.

От ОС на БАН са категорични – бюджетната субсидия за тази година не ощетява НИМХ. След разговори между премиера Бойко Борисов с представители на ОС бе постигнато споразумение, в което една от токите бе за отпускане на допълнителна субсидия от 15 млн. лева към бюджета на БАН. Споразумението задължава академията обаче да разпредели тези средства между звената въз основа на оценката на научната им дейност, съгласувани с министъра на образованието и науката.

Според направените разчети годишната субсидия на НИМХ за 2018 г. е 8 791 144 лв., т.е. с над 1 млн. лв. (13.5%) по-висока от тази за 2017 г. От ОС на БАН отричат твърдението, че заплатите в НИМХ по категории служители са по-ниски от тези в останалите институти.

Водещи

Най-четени