Шефовете на големите болници у нас бесни: Ще се превърнем в морга, чака ни корона от тръни 12.04 | 08:29

669 души в България са дали до момента положителни проби за коронавирус, съобщи на брифинг шефът на щаба Венцислав Мутафчийски. 28 са починалите. На пресконференцията присъстваха шефове на от големите болници, които бяха ядосани от масовото неспазване на карантината. Те отправиха призиви хората да положат усилия и да си стоят вкъщи в следващите дни, за да могат медиците да се справят със ситуацията

От iNews.bg

669 души в България са дали до момента положителни проби за коронавирус, съобщи на брифинг шефът на щаба Венцислав Мутафчийски. 28 са починалите. 35 души има в интензивни отделения. 10 души са настанени в болница от тези 21 нови случая. Увеличението спрямо предния ден е с 3.2%. Активните случая са 573.

Само в София има още 12 заразени – 9 са амбулаторни, има двама в "Пирогов”, един в "Света Анна”.

В Кюстендил има трима нови пациенти, от които двама са в Кюстендил, един е в Дупница. В Пловдив са двама. В Хасково и в Стара Загора също има по двама.

От медицинския персонал няма нови установени случаи. 35 души има в интензивни отделения. 

На пресконференцията присъстваха шефове на от големите болници, които бяха ядосани от масовото неспазване на карантината. Те отправиха призиви хората да положат усилия и да си стоят вкъщи в следващите дни, за да могат медиците да се справят със ситуацията.

Д-р Меджидиев от софийската лекарска колегия заяви, че благодари на хората, които спазват мерките и заради тях имаме най-добрите резултати в Европа. 

"Клиповете от Европа, които ни пращат колеги са покъртителни. Има млади хора, трупове, това сериозно ни разстройва и искам да се обърна към нашите сънародници, да спазват мерките, за да не се удавим накрая. Вчера аз и колегите, поне 50 души ми се обадиха, казаха, че трябва да реагираме. София беше пълна с хора, а тук има най-много случаи и тя е основна отправна точка за заразата. 

София е 2 млн. души, а лекарите са 9000. Разберете, че ние сме на предна линия и сме най-незащитени. Масово падат медицински специалисти. Започнем ли да ги губим, ще стане много тежко. Говоря особено за София, защото тук идват и по-тежките случаи от провинцията.  

Разберете, че Господ е всеки ден с нас. Аз всеки ден, 24 години, влизам с Господ в операционната. Не са 5 дните в годината, когато трябва да му обърнем внимание. В момента молитвата е да останем вкъщи и да се помолим за милосърдие, сега милосърдието е да останем вкъщи, да не позволим да има жертви на заразата.  

С тези две седмици се решава бъдещето на нашата държава. Нека да я опазим", каза Меджидиев.

"Бог е сред нас. Няма смисъл да го търсим в църквите. Пише го в Библията. Бог е при нас и не бива да поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране.

Знаете ли какво е майка да не може да погребе своя син. Видях го с очите си. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че има само 200 броя. Когато подготвяте хладилните камери в болницата, за да ги напълните с трупове, да знаете, че има само 100 места. 

Ходейки хората по улиците като че ли искат на нас лекарите да ни предадат някаква Божия роля и да решаваме кой да живее. Не искаме тази корона от тръни. Всяка вечер ни ръкопляскате.

Отправям молба към всички граждани на лекарите, сестрите и санитарите - ако си останете по къщите, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме. Направете го - да не превръщаме болниците в морги", заяви шефът на Александровска болница Костадин Ангелов. 

Шефът на Пирогов проф. Асен Балтов заяви, че навън е пълно с бъдещи пациенти. "След 10 дни ще започнат да идват тежките случаи. При нас има 11 интубирани пациенти и още 31 тежки случаи. Няма пациент, който да е в добро състояние и всички идват с влошено дишане и са потенциално за интубация.

Разберете, че сега не е моментът да се стои по градинките, да се пие бира и да се веселим. Следващите две седмици ще бъдат критични. Не ходете на църква. Църквата е във всеки от нас, в нашата вяра. 

Всички виждате, че лечението на този вирус е изключително трудно и продължава 14 до 28 дни. Потенциалът, който лекува тези пациенти, не е безкраен. Денонощно се борим за живота на хората, но нека и хората да се борят за нашия живот. Системата в един момент няма да може да поеме всички нуждаещи се от лечение. Останете вкъщи и не позволявайте епидемията да се разраства", заяви проф. Асен Балтов.

Водещи

Най-четени