Шефчович: Енергийният съюз ще помогне на България да разнообрази доставчиците си на енергия 15.09 | 12:36

Ще обсъдим как да се използва инвестиционният план "Юнкер", за да се добави финансиране за развитието на енергийната инфраструктура, заяви зам.-председателят на ЕК

От iNews.bg

България ще бъде един от най-големите печеливши от Европейския енергиен съюз от гледна точка на енергийна безопасност. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович пред БНТ. Той е на официално посещение у нас, като ще представи ползите от Европейския енергиен съюз на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа" в столицата.

Енергийният съюз ще подпомогне страната ни и от гледна точка на по-добрата свързаност със съседите и разнообразяване на доставчиците на енергия, заявявя Шевчович, цитиран от econ.bg.

"След научените уроци от "Южен поток" и след като събрахме през февруари всички страни членки и такива, които искат да се присъединят в бъдеще, и обсъдихме по-добрата свързаност, се съгласихме, че трябва да разчитаме повече на себе си. Съгласихме се, че трябват по-добри връзки между страните и трябва да работим за разнообразяване на източниците. Вярвам, че България ще бъде много добре, ако може да си доставя газ например от три различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може най-добре да бъде постигнато това", каза зам.-председателят на ЕК.

Той изтъкна важността на проекти като Южния газов коридор, който докарва каспийски газ до Европа. Относно срещите си у нас, Шефчович посочи, че ще бъде обсъдени възможностите как може да се използва инвестиционният план на Жан-Клод Юнкер, за да се добави още финансиране за развитието на енергийната инфраструктура като газовия интерконектор на България с Румъния, който трябва да бъде завършен по план до 2016 г.

Шефчович посочи още, че ще се водят разговори за напредъка на страната ни, какво е нужно да се направи през тази и следващата година.

Според него усилията трябва да бъдат насочени към изграждането на по-добри връзки между отделните страни и разнообразяването на източниците на енергия.

"Ще бъде много добре, ако може да се доставя газ от 3 различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може да бъде постигнато това. Виждаме, че Южния газов коридор, който докарва каспийски газ до Европа, върви твърде добре. Смятам, че проектът ще бъде приключен преди 2020 г.", посочи той.

Шефчович добави, че на конференцията ще бъде представена и новата енергийна стратегия, която може да бъде още един източник на газ за България.

"Мисля, че е много важно да работим за това, да разнообразим портфолиото на вашите доставчици, за да има честно отношение и честа цена, както и да сме сигурни, че България ще има по-голяма енергийна сигурност”, допълни още Марош Шефчович

Водещи

Най-четени