Шефчович: Имате подкрепата на Брюксел за газовата връзка с Гърция 17.03 | 16:59

Българското правителство е предприело всички мерки за ускоряване реализацията на проекта, увери министър Петкова

От iNews.bg



Европейската комисия подкрепя реализацията на газовата връзка между България и Гърция, който е важен проект както за България, така и за целия Европейски съюз. Това каза заместник - председателт на ЕК Марош Шефчович по време на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от Министерството на енергетиката. Двамата  се срещнаха днес по време на церемонията за полагане на първата тръба от Трансанадолския газопровод /ТАНАП/, която се проведе в турския град Селим, област Карс.

Шевчович и Петкова обсъдиха проекта за интерконектора към Гърция като част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

В отговор министър Петкова увери, че българското правителство е предприело всички мерки за ускоряване реализацията на проекта. Тя е припомни, че в бюджета за тази година Министерският съвет предвиди държавна гаранция от 80 млн. евро за интерконектора, което е допълнителен израз на усилията ни за ускореното му изграждане и влизане в експлоатация. "В момента работим заедно с гръцките ни партньори за допълнително съкращаване на сроковете", допълни министърът.

Тя припомни пред своя събеседник, че българската страна е изготвила пътна карта с разписани дейности и срокове за реализация на проекта. Според този план се очаква в рамките на 2018 година газопроводът да е изграден. Проектът за този интерконектор съществува още от 2008-2009 г., сроковете за неговото строителство бяха многократно отлагани. Дори в края на миналата година по време на служебното правителство на Георги Близнашки се предполагаше, че интерконекторът може да бъде построен през 2016, а в 2017 по него да потече природен газ от Азарбейджан.

Ако все пак сроковете бъдат спазени, за което няма никаква гаранция, през 2018 г. по интерконектора няма да потече азербайджански газ, защото първите доставки от втората част на разработваното находище "Шах Дениз 2" се очаква да стигнат в ЕС чак в началото на 2020 г., като този срок също многократно беше променян. Така например през есента на миналата година се твърдеше, че азерският газ ще потече през 2019 г. Тези отлагания са свързани със сложната геоложка среда, в която се добива синьото гориво в Каспийско море.

По предварителни данни инвестицията за интерконектора България-Гърция е на стойност около 220 млн. евро.

По време на срещата Петкова запозна Марош Шефчович и с напредъка при реализацията на останалите междусистемни връзки на България със съседните държави като важен елемент от осигуряване на диверсификация на източниците и трасетата за доставка на природен газ в страната.

България е на финалната права в изграждането на връзката с Румъния и се очаква до края на годината тя вече да е факт, каза министър Петкова. Страната ни е изпратила на турските си партньори доклад за предварително предпроектно проучване и очакваме техния отговор, за да пристъпим към детайлизиране на техническите параметри на проекта.

Петкова благодари на Марош Шефчович за подкрепата на ЕК за изграждането на интерконекторните връзки, и по-специално на тази към Гърция. Тя подчерта, че за нашата страна е важно да получи съдействие от ЕС и за модернизацията на съществуващата газопреносна система. "Интегрирането на България в газопреносната система на Европа ще допринесе за сигурността на доставките в бъдеще", подчерта в отговор Марош Шефчович.

Водещи

Най-четени