Шефът на ВВС: Новите изтребители ни трябват спешно 28.01 | 17:44

И тази година бойната ни авиация ще лети рисковано, казва генерал-майор Румен Радев

От iNews.bg

България се нуждае спешно от нови изтребители и закупуването им не може да се отлага безкрайно. Това става ясно от думите на командира на българските ВВС генерал-майор Румен Радев. "Истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация, за нашата надеждност, за изпълнение на съюзническите ни ангажименти, това е придобиването на нов тип боен самолет и час по-скоро внасяне на проекта. Защото моите опасения са, че до края на тази година няма да има договор и определените целеви средства няма да бъдат оползотворени", казва той, цитиран от БГНЕС.

Според него е налице сериозно забавяне на процедурата по купуването на новите изтребители. Проектът е трябвало да бъде внесен още през октомври м.г. и дори по-рано, когато е била налице подкрепата на държавното ръководство в лицето на премиера и министъра на финансите. В същото време проектът е бил заложен в тригодишната бюджетна прогноза, а паралелно са били определени и целеви средства за неговата реализация, както и начална вноска за 2016 г., обяснява Радев.

Началникът на българските ВВС отбелязва и че поради забавянето както при закупуването на нови изтребители, така и за ремонта на МиГ-овете, тази година отново ще бъде рискова за бойната ни авиация. 2016 г. ще остане критична по отношение на водене на безпроизшествена летателна дейност и бойна подготовка, се посочва в анализа за дейността на военновъздушните сили през 2015 г.

"Всички знаете, че се осигуряват целево финансови средства и то в значителен обем през 2016 г. Проблемът е, че докато се сключи второто междуправителствено споразумение с Полша, докато стартират процедурите по Закона за обществените поръчки, ще мине време. Така че доставките и по двустранното споразумение с Полша и по процедурите по ЗОП ще бъдат най-рано в началото на 2017 г. – доставките и ремонтите. Това означава, че ние през 2016 г. ще продължим да удължаваме изтичащия технически ресурс на авиационната техника изцяло с наша експертиза, с помощта на Института по отбрана. Рискът е не само технически, рискът е и организационен”, заяви Радев.

Водещи