Шефът на Пътна полиция: Жените са по-добри шофьори, защото спазват правилата 05.02 | 12:00

Не е вярно, че в Перник са най-недисциплинираните шофьори, отсича Антон Антонов

От iNews.bg

"Правим 1 млн. нарушения годишно. В голям германски град са 1,2 млн. нарушения с 64 служители, но с 320 камери, което означава, че имаме толкова малко нарушения с толкова много служители, защото технологичното ниво е ниско. Степента на електронизация се отразява на крайния резултат.

Акцентът трябва да е електронни средства и разпределение на служителите в проблемните участъци. Другата схема са храстите - излиза сам с палката и проверява, където си иска. Не може повече така."

Това казва шефът на Пътна полиция Антон Антонов в интервю за в. "24 часа".

"Ако искаме да стигнем европейските държави, трябва да насочим усилията си към автоматизираните средства за контрол. Няма как да се назначават повече хора. А и физически спирането отнема 20 минути. Методът на широкообхватния контрол ще продължи да действа, но разчитаме на мобилните камери", смята комисарят. 

Той отбелязва, че целта е контролът на системните нарушители. "Тук мобилните камери ще изиграят решаваща роля. Когато те настигне 2-3 пъти глоба, намаляваш скоростта. Когато мобилните камери работеха, това доведе до спад в скоростта с 10 км. След като ги махнаха, се повиши с 10-15 км в час."

На въпрос дали в Перник са най-недисциплинираните шофьори, комисар Антонов отговаря: "Не. Пернишката дирекция е на доста добро ниво в установяването на употреба на алкохол. Така е прието, защото пернишки автомобили често идват до София и бият на очи, но статистически нивото на налагане на санкциии в Перник е близко до останалите областни градове."

Антонов цитира и данните за 2014 г. - "660 е окончателното число на загиналите през миналата година. Това е тревожна тенденция, трябваше да са с 60-70 души по-малко. Доста са факторите, които повлияха негативно - отмяната на фишовете от мобилните камери, редуцира се съставът в някои дирекции."

Шефът на Пътната полиция обаче е категоричен - жените са по-добри шофьори от мъжете, като уточнява, че те по-често са участници в леки катастрофи. По-голям процент от загиналите жени са били пътници.

"Когато шофират - да, ще счупи огледало, фар, ще огъне ламарина, но ще е жива, защото кара по-бавно. Значително по-голям е процентът на загиналите мъже, които управляват автомобил. Висока скорост, прав участък, самокатастрофирал. При жените това го няма. Дамите са по-добри шофьори, защото спазват правилата", отсича Антонов.

Той съобщи още, че предстои да бъде пусната централизирана електронна система за пътно-транспортни нарушения. Там, където има концентрация, да се показват в другата система - за управление на нарядите и служителите да контролират проблемните участъци в съответните часове. "Засега се прави на хартия. Надявам се до два месеца да е готова."

"На ден пристигат по 100-120 преписки за чужденци. Основно румънци, немци, англичани. Но плащането при тях е почти 80%. Вече можем да правим справки в тяхната база данни, както и те в нашата. Гърците не толкова, но румънците плащат. За сравнение - при нас събираемостта е около 60", информира още Антонов.

Водещи