Шефът на СДВР е назначил проверка след ареста на семейството от Мировяне 24.01 | 08:50

Валери Йорданов е сред наказаните трима служители от вътрешния министър

От Кремена Бедерева

Директорът на СДВР - старши комисар Валери Йорданов, е разпоредил проверка по случая с ареста на семейство Начкови от Мировяне.

В интервю за БНР той обясни, че в акцията, при която бяха арестувани Начкови, са участвали много полицаи, тъй като не било ясно колко голяма е групата, която се занимава с продажба на акцизни цигари и дали в нея няма въоръжени.

Валери Йорданов уточни, че е поел отговорността за неуспешната операция. "В случая, ако говорим за недооценяване на обстановката или по скоро за повишаване на степента на риск, това се касае точно за конкретния случай, тъй като виждаме, че в следствие на това задържане наистина не се установиха стоки без акцизи и без бандерол. Ако бяха намерени такива стоки, въобще нямаше да има такива дебати и въобще нямаше да има такава дискусия", обясни Йорданов.

"Аз съм разпоредил проверка с моя заповед. По отношение на това дали полицаите са превишили правата си или не – след като приключи проверката, ще огласим. Ако се окаже, че това, което казва семейството, не е вярно, кой ще ни се извини на нас? Аз знам какво се разследва – едно мълчание. Всеки търси извинение от МВР, но никой не се извинява на МВР", категоричен е шефът на СДВР. 

Проверката трябва да привърши до две седмици, обясни още той. Старши комисар Валери Йорданов е сред тримата наказани за случая в Мировяне.

iNews припомня, че вчера - 24 януари, вицепремиерът Цветанов наложил дисциплинарно наказание "мъмрене" на Валери Йорданов. Мотивите за това са допуснати нарушения при осъществяване на специализираната полицейска операция.

Началникът на Второ РПУ бе отстранен от поста и върнат на предишната си работа в Четвърто управление, а началникът на "Икономическа полиция" във Второ управление бе санкциониран с "порицание".

Дисциплинарните мерки са заради неупражнен контрол и допуснати неправомерни действия спрямо граждани по време на проведената полицейска операция в с. Мировяне.

За извършено нарушение на служебната дисциплина и неупражнен контрол над подчинените му служители при проведена полицейска операция в с. Мировяне, в резултат на което са допуснати неправомерни действия спрямо граждани, министър Цветанов прекратява заповедта, с която главен инспектор Красимир Кръстев бе временно назначен на длъжност началник на Второ РУП.

Главният инспектор е наказан с "порицание" за срок от шест месеца и е върнат на предишната му длъжност - началник сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в столичното Четвърто РУП.

Дисциплинарно наказание "порицание" за срок от една година е наложено и на главен инспектор Борис Митов, началник на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" във Второ РУП.

Мотивите за подписаната заповед са, че след като е организирал провеждането на полицейската операция, Митов не е упражнил необходимия контрол над подчинените си служители, с което е нарушил длъжностните си задължения.

Водещи

Най-четени