Шефът на Спешна помощ отсече: Няма да подам оставка 29.05 | 12:45

Вижте гледните точки на замесените в случая с починалата фотографка

От Теодора Кокаланова

"Категорично няма да подам оставка." Това заяви директорът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.

Той бе предложен за уволнение от здравното министерство след одит по повод смъртта на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова, която издъхна в понеделник вечерта, след като, по думите на близките ѝ, извиканата линейка закъсняла с 50-55 минути.

От Спешна помощ твърдят, че колата е пристигнала навреме. Д-р Гелев разбрал, че му искат оставката, от телевизията. Той е в отпуск от три месеца и не бил запознат с фаталния инцидент, предаде в. "24 часа". От това, което разбрал, обаче ставало ясно, че линейката дошла на 19-ата минута при норматив от 20 мин.

Друг въпрос било, че станало забавяне, понеже към критичния момент нямало свободен екип. Д-р Гелев добави, че е в болнични и ще се върне на работа към края на юни.

Той обясни, че от години казва едно и също – проблемът е, че екипите в Спешната помощ работят при много по-различни и враждебни условия в сравнение с лекарите в болниците. 

Зам.-директор на спешната медицинска служба д-р Ангел Ангелов, който също е предложен за уволнение, обясни в студиото на bTV, че голямото закъснение на медицинския екип се дължи на недостатъчния брой линейки и липсата на екипи към момента на подаването на сигнала от 112 към Спешна помощ. 

"От 8:31 до 8:42 часа не може да се тръгне с екип – няма свободни линейки. Те са 10 по това време, а по евростандарти трябва да са 60", посочи експертът в коментар на запис на обаждане до 112, в което разтревожен мъж казва, че от 40 минути се чака за линейка и "жената ще умре", а му се отговаря, че веднага след освобождаването на екип случаят ще бъде поет.

Д-р Ангелов посочи още, че трябва да се види от аутопсията дали изобщо е имало време за реакция. Според медика темата за липса на дефибрилатор в пристигналата фатално закъсняла линейка не е от съществено значение. По-важно било, че лекарският екип се е забавил прекалено много.

"Става дума за самостоятелно решение на д-р Чакърова, педиатър, която пътува в тази линейка този ден. Това е резервна кола (основната е била на ремонт). Дефибрилатор е трябвало да вземе с нея, но тя не го е направила по ред причини, това безспорно е грешка. Но той може да се използва при конкретни случаи – при излизане от ритъм. Жената вече е била починала – така че въпросът е защо сме пристигнали толкова късно, а не защо не е имало дефибрилатор", обясни Ангелов.

В случая нямало забавяне заради служителите от спешния телефон 112. Те предали сигнала веднага, даже последвали още 5-6 обаждания. Но няма дежурен екип, на който да се даде адресът. Експертът посочи, че в Спешната помощ има над 90 свободни места. "650 лева е началната заплата, хората се притесняват за сигурността си. Идват млади хора, които след 10 месеца отиват в Германия", обрисува набързо ситуацията в този клон на медицината у нас Ангелов.

Според шoфьора на линейката колата е пристигнала 9 минути след подаването на сигнала, информира Нова телевизия. "Когато пристигнахме, жената вече беше посиняла. А ни се нахвърлиха, сякаш ние сме виновни", заяви шофьорът.

Медиците от Спешна помощ признаха, че работят на ръба на силите си – изтощени, с ниски заплати и подложени на ежедневен стрес, заплахи за живота и саморазправа. "Ако днес решим и всички накуп си тръгнем, кой ще спасява болните? Има хора, които наистина се нуждаят от помощ. И такива, които си мерят кръвното с нас", заявиха възмутените медици.

Междувременно всички лекари от Спешна помощ в София са подали колективна оставка и са на протест пред Министерството на здравеопазването, предаде БНР. "Държавата няма ресурс за рязко увеличаване на заплатите в Спешната помощ", заявиха от ведомството. 

Водещи

Най-четени