Шефът на ЦРУ е бил на посещение за три дни у нас 07.06 | 14:15

Той се е срещал с много от управляващите, но не е ясно какво са дискутирали

От Ивайло Ачев

В периода 5-7 юни (вторник – четвъртък) директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс е бил на посещение в България, съобщават от американското посолство.

Петреъс се е срещал с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов, с вътрешния министър Цветан Цветанов, с министъра на отбраната Аню Ангелов и с отделните директори на българските разузнавателни служби.

От посолството на САЩ уточняват в съобщението си, че директорът на ЦРУ е "приветствал усилията на българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията”, както и "отговорната фискалната политика и дисциплина на България”.

В съобщението се казва още, че Вашингтон одобрява и насърчава важните стъпки, предприемани от България да се модернизира и усилията на страната за разнообразяване на енергийните източници и за осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите”.

Посещението на Петреъс у нас веднага предизвика ВМРО да зададе официално въпроса дали при евентуален военен конфликт между САЩ и Иран от българска територия ще излитат американски бойни самолети. От партията припомнят, че отговорът на този въпрос е важен и в светлината на скорошни изказвания на ирански военни, които заявиха, че всички съюзници във военна операция срещу Иран ще бъдат считани за врагове от Техеран и срещу тях ще се действа с изстрелване на ракети.

От МВР уточниха, че среща между Петреъс и Цветан Цветанов е имало, но тя не е била огласена.

Водещи

Най-четени