Шефът на затворите освободен поради липса на активност 13.12 | 15:15

Затягат правилата за назначаване на надзиратели

От Филипа Тодева

Директорът на ГД "Изпълнение на наказанията" Митко Димитров беше пенсиониран поради липса на активност в работата му. Така министърът на правосъдието Диана Ковачева обясни освобождаването му от поста.

"Работим с него една година. Дадохме му възможност да прояви по-активно поведение за необходимостта от сериозни реформи в ресора, който оглавява, но от негова страна нямаше такава активност", посочи Ковачева.

Всички инициативи, свързани с проверките в затворите, с уволнението на възпитатели, замесени в корупционни схеми, са се провеждали от министъра и заместник-министъра, а не от директора на ГДИН, което е негова работа, добави още тя.

Министърът обясни, че проверки на министерството показват, че влиза голямо количество забранени предмети в килиите на затворниците.

"Естествено е да се очаква от експерта в тази област да даде конкретни предложения, но за съжаление ние не ги получихме", посочи Ковачева.

По думите й министерството ще даде възможност на някой по-активен да поеме този ресор.

По отношение на самия Митко Димитров досега не е имало сигнали за нарушения. В началото на следващата година в някои затвори ще бъдат поставени много чувствителни скенери, за да се предотврати внасянето на забранени предмети.

С тях забранените предмети ще бъдат намирани и изземвани още преди да влязат в затвора. Скенерите вече са закупени.

Обсъждат се и възможности за заглушителни системи, които да бъдат поставяни в затворите. В момента се обмисля начинът, по който да се въведат, за да не се заглуши всичко наоколо. Според Ковачева е необходимо да се направи промяна в конкурсите за начина, по който се назначават надзирателите, тъй като се получават много сигнали за нередности в тях.

Тя счита за редно да се направи възможна ротация и случаен избор на комисиите, които провеждат конкурсите и назначават надзирателите.

Министерството на правосъдието вече е получило 10 милиона лева по норвежкия механизъм за ремонт на затворите. Два големи ремонта ще бъдат направени в две общежития в близост до Бургас и Варна, където ще бъдат настанени по 300 души.

"Парите вече са налице. Затова незабавно трябва да се премине към възлагане на обществена поръчка за ремонтите", каза още министърът.  

Водещи

Най-четени