Шопската салата е номер едно в Европа 15.05 | 14:40

Българската салата е първенец в класация на Европейския съюз

От Теодора Кокаланова

Шопската салата води в рейтинга на националните ястия в класация на Facebook страницата на Европейския парламент, предаде АНСА.

Преди европейските избори Европейски парламент представи инициативата "Вкусът от Европа", в която всеки може да избере ястия от континента.

България предложи шопската салата. Засега тя самоуверено стои на първо място с над 3900 харесвания. След нея са литовската студена супа с над 1100 лайка и румънската сарма от зелеви листа с над 700 гласа.

Според интернет допитването салатата е любима на европейците, тъй като е лесна за приготвяне. 

АНСА посочва, че гласуването продължава. В навечерието на изборите за Европейски парламент, които ще се състоят от 22 до 25 май, страницата във Facebook на ЕП организира проучване сред европейците за предпочитаната от тях храна.

Посетителите на страницата имат право да избират между типични за всяка страна членка ястия, като например гаспачо (Испания), лозовите сарми долмадес (Гърция). Португалия се състезава с несравнимия си ориз с патица, Великобритания с емеблематичната за нея риба с картофи, а Белгия с пословичните за страната миди с пържени картофи, информира БТА. 

Символът на Италия - спагети алла карбонара, ожесточено се надпреварва с шопската салата, северната ни съседка Румъния със зелевите сарми, а картофените кнедли с козе сирене представят Словакия.

Вижте рецептата на шопската салата, плюс видео, в Kulinar.bg.

Водещи

Най-четени