Шофьорите от Нови Искър за втори ден на протест 19.02 | 09:39

Министерски съвет обсъжда на заседанието си за кои пътища ще се плаща тол такса

От iNews.bg

Жителите на Нови Искър се канят да излязат на протест за втори пореден ден. Снощи недоволните блокираха за 4 часа пътя към столичния квартал, а причината е, че не знаят ще плащат ли винетки до София или не, предаде БГНЕС, позовавайки се на бТВ.

След включването на камерите на тол системата в контрола за платени такси стана ясно, че държавата и общината още не са уредили спорния въпрос как да не се изисква винетка при пътуване между София и населените места, които са част от общината.

Засега за Северната скоростна тангента, пътя за Банкя и този за Панчарево в София ще е нужна винетка. От думите на представители на системата БГ Тол пред БТВ стана ясно, че е напълно възможно хората да бъдат глобявани.

В дневния ред на днешното заседание на Министерския съвет е включен Проект на решение за приемане на списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние, или тол такса. Не е ясно обаче дали този документ ще реши и проблема с винетките за леките коли в околоностите на столицата и други общини с подобен проблем.

Според действащите нормативни документи около 10 участъка на територията на Столична община са част от платената републиканска пътна мрежа, сред тях е и Северната скоростна тангента.

Вече повече от година общината и Пътната агенция преговарят в търсене на решение.

В разговорите, които сме водили миналата и тази седмица, имаме ясното уверение на Пътната агенция, че до намирането на решение по този казус няма да има санкционирани по тези трасета, каза тази сутрин общинският съветник от ГЕРБ и председател на транспортната комисия Зафир Зарков. Той има информация от АПИ, че глобени шофьори по тези трасета досега няма.

Водещи

Най-четени