Шофьорските изпити стават Биг Брадър – в изолатор, с камера и на таблет 13.04 | 16:50

Юристите обаче трябва да позволят онлайн заснемането, обясни Московски

От iNews.bg

"Обмисля се в бъдеще изпитите за кандидат-шофьори да се провеждат в изолирано помещение и по електронен път". Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски във връзка с мерките, които държвата ще предприеме, след разкриването на организираната корупционн схема за рекет и купуване на шофьорски книжки и разрешителни в автомобилнат дминистрация, начело с бившия й шеф Цветелин Цветанов.

По повод исканата му от ДСБ оставка, Московски призна, че този корупционен скандал е оставил тежко петно върху цялото министерство на транспорта, като декларира, че е готов да си носи отговорността.

"Готов съм да нося отговорност за това - но доколкото може да се прецени , че такава трябва да се носи в този аспект. С министър-председателя сме обсъдили темата с оставката и в момента не стои на дневен ред. Достатъчно е да ми каже една дума и ще си тръгна на секундата. До момента не ми иска оставката", коментира той пред БНР.
За последната година Инспекторатът на министерството е проверявал ДАИ девет пъти, каза министърът.

"Оказхме пълно съдействие на разследващите органи, но в крайна сметка се стигна до тази реализация на прокуратурата. От тук нататък кой каквото е вършил и правил - трябва да си понесе отговорността. По никакъв начин политическото ръководство не е толерирало такива действия", увери той.

Московски все пак смята за основателни критиките, че на едно място са били концентрирани огромен брой правомощия, което е довело до дефекти.

Затова се предвижда Законът за движение по пътищата да бъде разделен на три: "Ще имаме един обособен закон, обхващащ обучението и квалификацията. Към министерството създаваме транспортен квалификационен център, в който ще бъдат изнесени абсолютно всички изпити, които касаят удостоверения и документи за правомощия за транспортни средства", разясни Московски.

Като мярка срещу купуването на шофьорски книжки пък се предвижда създаването на т.нар."бяла стая". Всеки един кандидат-шофьор ще влиза в отделно помещение , което ще бъде шумозаглушено и изолирано по всякакъв начин и няма да има субективен фактор. Изпитът ще се провежда изцяло по електронен път. Министерството е склонно да въведе и видеонаблюдение на изпита чрез достъп през интернет за граждните. Това обаче трябвало да се консултира с юристите.  

Водещи

Най-четени