Шофьорските книжки за автобуси стават със срок от 5 години 06.06 | 17:21

Промените в законодателството ни ще влязат в сила от 19 януари 2013 година

От Ивайло Ачев

Шофьорските книжки за управление на автобуси ще бъдат със срок на валидност от пет години. Това се узаконява с промени в Закона за българските лични документи, които бяха одобрени на днешното заседание на правителството.

Съгласно промените срокът за валидност на свидетелствата AM, A1, A2, A, B, B1 и BE става 10 години, а за категории C, CE, CI, C1E, D, DE, D1 и DIE срокът става от пет години.

Промяната влиза в сила от 19 януари 2013 година, а до тази дата се прилагат съществуващите правила относно срока на валидност на свидетелството за управление на моторно превозно средство (МПС).

Издадените преди 19 януари 2013 година свидетелства за управление на МПС са валидни за срока, посочен в тях.

Измененията в закона се правят с цел хармонизиране с европейското законодателство (Директива 2N61/261ИО на Европейския парламент и на Европейския съвет плюс Директива 2011/94/ЕС на Европейската комисия за изменение на Директива 2006/125/ЕО).

Съгласно Директива 2006/126/ЕО притежаването на свидетелство за управление, надлежно признато от държавата-членка домакин, насърчава свободното движение и свободата на установяване на хората.

Въпреки това обаче между различните страни-членки на ЕС остават различия при правилата относно периодичността на подновяване на свидетелствата и относно подкатегориите на превозните средства, които трябва да се хармонизират.

Водещи

Най-четени