Шпионски игри: Пуснаха Юрий Борисов без обвинение, съборът на движение "Русофили" пред провал 10.09 | 09:30

Една от линиите на разследването е за социологически изследвания, от които се интересувал бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников

От iNews.bg

Бившият главен редактор на вестник "Дума” Юрий Борисов, който бе задържан за 24 часа за шпионаж в следствения арест на "Г.М.Димитров", е пуснат без обвинение. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се уточнява, че е бил разпитан единствено в качеството си на свидетел.

Разследващите полицаи са пристигнали около 7.00 сутринта вчера, а обискът е продължил до 11.00 по обед. Борисов е един от секретарите на Националното движение "Русофили". Той не е бил отведен с белезници от дома си, твърди жена му Дора Чичкова. Показали заповед за обиск, иззели личния компютър и телефон на мъжа й. От камината събирали обгорели остатъци от стари речи, произнасяни от него на традиционния събор на движение "Русофили". Малко по-късно става ясно, че го разследват за шпионаж, съобщи Нова телевизия.

Сред членовете на движението, получили призовки за разпит, е и Камен Попов.

"Още днес (бел. ред. - вчера) от 07.30 ми е звънял телефона, той беше на без звук. През жена ми са се свързали служители на СДВР, които са казали, че помагат на колеги от ДАНС", разказа пред Нова телевизия Камен Попов.

Той в момента е със замразено членство в движение "Русофили”. Една от линиите на разследването е за социологически изследвания, от които се интересувал бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников. Имало съмнения, че Москва може да повлияе на резултати от избори у нас.

В телефонен разговор социологът Живко Георгиев потвърди, че е бил разпитван за правено от него проучване за геополитическите нагласи на българите. То обаче не било поръчано от Решетников, руснакът дори не знаел.

По неофициална информация в ареста за 24 часа е и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

"Не знам в какво са обвинени тези хора. Така или иначе ние в работата си на национално движение до момента не съм виждал нищо притеснително и нещо, което да застрашава националната сигурност. Ние сме надпартийна организация, която се занимава предимно с културни събития”, каза още председател на градския съвет на "Русофили" Иван Таков.

Досъдебно производство е образувано на 3 юли по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той предвижда между 5 и 15 години затвор за хора, поставили се "в услуга на чужда държава или на чужда организация", за да ѝ служат като шпиони, без да са издали информация, която представлява държавна тайна.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица, съобщиха то прокуратурата.

През 2015-а година Малинов беше свързван с руския олиграх Константин Малофеев, който е в забранителния списък на Евросъюза заради помощта си към проруските сепаратистки републики в Източна Украйна.

Ако прокуратурата повдигне обвинения на цялото ръководство на русофилската организация и поиска най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", има вероятност традиционният събор на движението край язовир "Копринка" да се провали.

Водещи

Най-четени