Щабът на НАТО у нас ще се намира срещу „Пирогов“ 08.02 | 11:27

Структурата ще е с малка численост до 50 души, половината от които ще са български военни

От Филипа Тодева

Новата структура на НАТО, която се предвижда да бъде изградена у нас, ще бъде позиционирана точно срещу "Пирогов", твърди в-к "Преса". Според информацията на вестника Алиансът ще ползва сградата на бул. "Тотлебен" 34, известна като МО 2.

В нея се намира съвместното командване на силите, което ръководи операциите на войската у нас и зад граница. Тук са и щабовете на пехотата, ВВС, управлението на Военната полиция и др. структури на отбраната.

Военни експерти обясниха, че е пресилено да се говори, че у нас ще има щаб на алианса, тъй като структурата ще е с малка численост до 50 души, половината от които ще са български военни. Освен това тя нямало да има командни и управленски функции.

Основното ѝ предназначение ще е да планира и координира ученията на пакта тук, тъй като се предвижда маневрите на родна територия с чужди войски и техника да се увеличат значително заради събитията в Украйна и в Близкия изток.

"Подготовката на координационния център на НАТО в София е в напреднала фаза и има готовност да бъде изграден в рамките на няколко месеца", заяви междувременно в Смолян министърът на отбраната Николай Ненчев. Според него срокът за стартиране на дейността на щаба зависи и от готовността на съюзниците да определят и да подготвят кадрите.

За да пратим обаче в него наши военни и цивилни служители, трябва да се промени военният закон. Причината е, че според него български военнослужещи на родна територия могат да служат само в структури на армията и на МО. Участието им в мисии и служба в чужди щабове и международни организации също се зачита за трудов стаж, но само ако са извън страната. В сегашния си вид законът не позволява българи да служат в международни организации у нас. Пример в това отношение е Центърът за управление на кризи, бедствия и аварии, който алиансът създаде преди година и половина у нас. Негов началник е български полковник, има и други офицери, но те се водят на щат в МО, защото няма как да им плащат заплати към натовския център.

Водещи

Най-четени