Щастлива развръзка в Сливен* 25.03 | 07:13

Нападателят държеше 6-ма заложници в банката

От Кремена Бедерева

Малко след 7 часа тази сутрин мъж с маска и с високо вдигнати ръце излезе от сградата на "Инвестбанк" в Сливен. На ръцете му бяха поставени белезници. От полицията бе потвърдено, че това е 27-годишният Стефан Стефанов, който се предава, съобщи бТВ.

Той е роден и живее в Новозагорското село Кортен. От 2006 година е кръгъл сирак. Не е имал проблеми с поведението си, работи като охранител в Новозагорска частна фирма.

Не се сбъднаха опасенията, че похитителят ще посегне на живота си. Стефан беше сам в трезора на банката, след ден и половина без сън. Психолози от МВР преговаряха с него цяла нощ. Той нямаше претенции и единствено се очакваше неговото решение.

Обстановката в района на "Инвестбанк" остава спокойна и градът постепенно се връща към нормалния си живот.

iNews припомня, че вниманието на България беше приковано в Сливен, където за първи път се извършва подобен престъпен акт.

Вчера рано сутринта министър-председателят Бойко Борисов се обърна към похитителя с думите:

"Тъй като похитителят слуша радио "Фокус", сега, понеже го е страх да се предаде да не го застрелят, ако ме чува, дал съм изрични указания - предаде ли се, така както законът повелява, един шамар няма кой да му удари. Ако ме чува да излезе, важното беше да освободи жените. Така че сме поели пълен ангажимент в тази посока - да бъде добър да се предаде жив и здрав", цитиран от Агенция "Фокус".

Опитът за въоръжен грабеж на офис на "Инвестбанк” в Сливен доведе до многочасова заложническа криза.

Нападателят нахлу в банковия клон в 16 часа, в сряда. Сигналът за обира е подаден с помощта на паник-бутона в банката. Нападателят държеше като заложници 6 служителки на банката. Впоследствие, похитителят пусна всички заложници.

От началото на банковата драма в Сливен до извеждането на похитителя информацията по случая беше оскъдна и понякога противоречива из различните медии, които бяха помолени да не коментират в детайли. Въпреки това големите телевизии излизаха непрекъснато с различни нови данни, някои от които се оказваха недостоверни.

При влизането си нападателят ранява охранителя, който е откаран в болница. Състоянието на простреляния в сряда 42-годишен охранител на "Инвестбанк" Станчо Станчев "се стабилизира към по-добро" след направената му операция, съобщи за БТА директорът на областната болница в Сливен д-р Васислав Петров.

Станчев беше на командно дишане и бяха направени опити за възстановяване на нормалното му дишане. Раната на охранителя е в областта на рамото, но влезлият в тялото куршум е засегнал и други органи, уточни д-р Петров. След петчасова операция, той е стабилизиран.

От ръководството на "Инвестбанк" разпространиха съобщение до медиите, в които изразяват "удовлетворение от благоприятното приключване на инцидента със заложниците".

*Информацията е актуализирана към 8.45 часа.

Водещи

Най-четени