Ще дойде ли Путин? 12.10 | 11:56

"Ако Путин не дойде - и аз няма да участвам в "Южен поток", закани се Борисов

От Кремена Бедерева

"Ако Путин не дойде у нас и аз няма да участвам в преговорите за "Южен поток", заявява с категоричен тон премиерът Бойко Борисов пред вестник "Преса".

Българската страната е подготвила цялата предварителна документация по проекта, за Путин остава да подпише само окончателния договор. Това е необходимо, за да започне реалното строителство на руския участък от проекта.

Същевременно от Министерството на външните работи обясняват, че  до последно графикът на руския президент може да претърпи промяна и той да не кацне в София. "Работим усилено в министерството президентът Путин да дойде на 9 ноември, но посещението не е сигурно", обясни Даниел Стефанов - медийният съветник на Николай Младенов.

"Точна дата за идването на Путин все още няма", коментира пък от правителствената информационна служба пред вестника.

Все пак, премиерът вече е одобрил дневния ред на посещението на руската делегация, водена от Владимир Владимирович, и подчерта, че лично ще го заведе в Провадия, където ще излезе тръбата на газопровода под Черно море. Тази тяхна уговорка е още отреди два месеца, както и датата на визитата, съобразена с ангажиментите на руския държавник.

Премиерът Бойко Борисов съобщи на 13 септември, че Путин ще дойде с на 9 ноември. Тогава премиерът дори леко заплаши Путин, заканвайки се, че срещата между двамата "никак няма да е приятна", ако се окаже, че Путин знае за поисканото от "Атомстройекспорт" обезщетение от 1 милиард евро за отказа от АЕЦ "Белене". "Искрено се надявам Владимир Путин да не знае за иска от страна на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро, защото ако знае, срещата на 9 ноември за "Южен поток" няма да е много приятна", бе коментарът на премиера тогава.

Говорителят на Путин, Дмитрий Песков пък обяви по-късно, че в графика на руския президент Владимир Путин за пътуванията му в чужбина не присъства посещение в България.

Водещи

Най-четени