Ще закриваме дипломатически мисии в седем държави 11.11 | 18:35

Съкращават и 101 позиции от задграничния щат на МВнР

От Любомир Тасев

 

Да бъдат закрити няколко български задгранични мисии ще предложи на правителството министърът на външните работи Николай Младенов, стана ясно на пресконференция в МВнР. Става дума за дипломатическите ни представителства в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Мексико и Тунис.

Български посланици в други държави ще бъдат акредитирани да поддържат дипломатическите ни отношения с тези страни. Ще има преходен период и до пролетта на следващата година трябва да приключи процесът по закриването на мисиите, по прехвърлянето на акредитациите, по управлението на имуществото в съответните държави и по установяването на сътрудничество с други държави от ЕС, които да поемат консулското обслужване за български граждани, или по разширяването на системата от почетни консули, които България има в тези страни.

Към днешна дата МВнР е взело решение за съкращаване на 101 бройки от задграничния щат на ведомството, което трябва да започне от януари и да стане в рамките на 2011 година. От тях 21 са дипломатически бройки, които или ще останат непопълнени, или ще се върнат в България, останалите са технически персонал.

Всички, чиито мандати се прекратяват предсрочно и са част от системата на МВнР, ще останат в нея. Младенов не изключи възможността и за последващи съкращения на задгранични мандати и мисии.

Водещи

Най-четени