Ще има и "добри картели" 01.02 | 17:31

Определени договорки между участниците на пазара ще се считат за полезни

От Миглена Ивановa

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че определени договорки между участници на пазара няма да бъдат санкционирани.

За своеобразни "добри картели" ще се считат споразуменията между пазарни участници, чиито пазарни дялове не надвишават определените от комисията прагове, не съдържат тежки ограничения на конкуренцията и като цяло водят до подобрение в производството или разпределението на стоки или предоставянето на услуги или за развитието на техническия и/или икономическия прогрес.

Компаниите в тези картели се предполага, че предоставят на потребителите справедлив дял от получените ползи, става ясно от сайта на антимонополонто ведомство.

Ако обаче пазарните дялове на участниците в споразуменията надвишават определените прагове, се счита, че споразуменията не могат да породят обективни ползи, които да имат превес над отрицателното въздействие на съответния пазар.

Споразуменията, съдържащи тежки ("твърди”) ограничения, като прякото или косвено фиксиране на цени, разпределяне на пазари и/или клиенти, ограничаване на производството и продажбите ще носят отговорност по силата на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Решението на КЗК отразява промени в европейското законодателство и касае споразумения на предприятия и сдружения на предприятия на територията на Република България или извън нея. То ще се прилага когато съответното споразумение не засяга търговията между държавите членки на Европейския съюз, уточняват от комисията.

Решението урежда условията за освобождаване на вертикалните споразумения, споразуменията в сектора на моторните превозни средства; споразуменията в застрахователния сектор; споразуменията за специализация, за изследвания и разработки, както и за трансфер на технологии. Оценката дали и доколко съответните споразумения удовлетворяват условията за освобождаване от забраната следва да се осъществява от самите предприятия, допълват от антимонополното ведомство.

Водещи

Най-четени