Ще има ли Je Suis Шенген и за България? 14.01 | 15:21

Все още София и Букурещ вървят в пакет към членството, но перспективите след атентата се промениха

От Филипа Тодева

София и Букурещ ще видят членството си в Шенген "през крив макарон", ако не стихнат дебатите за промени в правилата на движение в шенгенското пространство.

Терористичният атентат в офиса на френското издание Charlie Hebdo върна интереса към този стар дебат. И ето, че Испания, в която има немалко българи и румънци, поиска изменение на правилата, което ще ограничи мобилността на гражданите от страни, които не са членки на Шенген.

Румънският вестник "Гъндул" коментира, че по този начин в новия европейски контекст шансовете на Румъния да се присъедини към Шенген спадат с всеки изминал ден. Това в пълна степен важи и за България, тъй като сега че западните държави сега ще имат нови мотиви да отложат присъединяването на нови страни, което би донесло със себе си допълнителни рискове за сигурността.

Дан Дунгачу, директор на Института за политически науки и международни отношения на Румънската академия, смята, че опасенията на европейците са свързани с възможността да се създаде транзитен маршрут за терористите от Сирия или Ирак към Западна Европа през Гърция, както и евентуална миграция на граждани от славянската зона в контекста на напрежението между Запада и Русия.

"Това беше фитилът, който запали една бомба, която тиктакаше отдавна в европейското пространство", казва анализаторът. "Икономическата криза, миграцията, липсата на доверие в европейските институции са фонът, на който се появи този външен натиск – един коктейл Молотов, който рискува да избухне. Това е върхът на айсберга на едно по-дълбоко напрежение, за което Европа няма решение", заяви Дунгачу.

Според Алин Кристиан Митуца, директор на неправителствената организация Еуропулс, обаче намерение за смяна на правилата за движение в Шенген се е появявало всеки път, когато са се случвали подобни нападения, но съществено изменение на този договор би било трудно и малко вероятно.

"Доколкото знам, не се поставя въпросът за изменение на правилата за движение на Шенген. Това, което се иска, са други мерки, както и създаването на регистър на пътниците на полетите – тема, обсъждана в Европейския парламент, която не получи подкрепа. Това беше отхвърлено от комисията по граждански свободи. Сега парламентът ще бъде малко по-притиснат", коментира Митуца.

За да бъдат променени правилата за движение в Шенген, регламентът изисква да има предложение на Европейската комисия. То трябва да бъде одобрено от Парламента и от Съвета. Анализаторите смятат, че парламентът с настоящото си мнозинство не е склонен да подкрепи подобни изменения. Съветът е този, който иска засилване на сигурността. За да се направи изменение, е необходимо да се промени Кодексът на границите на Шенген, за да се поиска въвеждане на контрол на вътрешните граници.

Митуца споделя мнение, че на фона на атаките в Париж перспективите за присъединяване на нови страни към Шенген "спадат още повече, тъй като това означава нови рискове".

"Това е много ясно, най-малкото за България, чието присъединяване би означавало създаването на огромна пробойна за влизане в Шенген откъм югоизточния фланг, тоест зоната, която е най-удобна за влизане на евентуални терористи от Сирия и Ирак през Турция или дори Гърция, която вече е много уязвима от гледна точка на нелегалната имиграция", казва Алин Кристиан Митуца, цитиран от БТА.

"Следователно, докато Румъния е вързана към България, "шансовете да се присъединим към Шенген, поне тази година, са почти нулеви. Следователно аз прогнозирам, че Румъния ще поиска все по-настоятелно разделяне от България, затова се подготвя почвата още от 2014 г.", добавя той.

Водещи

Най-четени