Ще има нови арести по случая на българските моряци от „Св. Николай 05.11 | 20:51

Целта са по-високите нива на престъпната организация

От Филипа Тодева

Ще има още задържали по случая със задържаните български моряци от екипажа на кораба "Свети Николай".

Това стана ясно в рамките на 81-та Генерална асамблея на Интерпол и провеждащата се в Рим министерска среща на тема "Предизвикателства за полицията, изправена пред съвременното насилие", на която министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна с испанския си колега Хорхе Фернандес Диас. "Сътрудничеството ни с България е изключително.

То бе разширено по желание на моя български колега. Във връзка със заловения в испански териториални води кораб с кокаин изпратихме полицейски екип в София" - посочи министър Диас. Цветан Цветанов благодари за съдействието и заяви, че разследването продължава, ще има и нови задържани. "Целта е да достигнем до по-високите нива на престъпната организация.

За мен е важно, че испанският министър се ангажира лично. Ние също изпратихме екип на ГД БОП в Мадрид. България вече е давана за пример в обмена на информация и реализирането на съвместни операции.

С общи усилия ще отговорим на изискванията на ЕС - допълни министър Цветанов По-късно той разговаря и с министъра на вътрешните работи на Италия Ана-Мария Канчелиери.

"Използвах срещата за да благодаря за неизменната подкрепа на Италия за присъединяването на България към Шенген. С г-жа Канчелиери обсъдихме съвместните операции "Кокаинови крале" и "Шок", а също и взаимодействието в рамките на Европол и Интерпол.

Акцент в разговора бе съвместният проект България-Италия-Франция за борба с организираната престъпност в целия Европейски съюз – съобщи българският вътрешен министър.

Водещи

Най-четени