Ще искат оставки, ако има виновни в "Шейново"* 23.11 | 15:26

Всеки лекар, проявил небрежност, ще си носи последствията, категорична е Фандъкова

От Ивелина Георгиева

Ако има данни за общи нарушения по случая с починалата родилка Надежда Узунова, ще бъде поискана оставката на директора на II САГБАЛ "Шейново" д-р Иван Костов. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Категорична съм, че всеки, който е проявил небрежност в тази ситуация, довела до смъртта на млада жена и на току-що родено бебе, трябва да си носи последствията", заяви тя.

Столичният кмет добави, че няма да направи никакъв компромис, ако се установят пропуски, но първо ще изчака резултатите от проверката по случая и съдебно медицинската експертиза. Тя поясни, че комисията, назначена вчера, от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и членове от Дирекция "Здравеопазване", вече са приключили своята работа и остава само да се подготви протоколът.

Фандъкова припомни, че вече има установена небрежност при приемането на родилката в болницата и това е станало ясно от изказване на директора д-р Иван Костов тази сутрин.

Кметът на София подчерта, че в болница "Шейново" работят много добри лекари, раждат се много бебета, но това не означава, че трябва да се правят компромиси с живота и здравето на хората.

Междувременно Съветът на директорите в "Шейново" обяви, че ще проведе заседание във връзка със случая на Надежда Узунова. Докато не станат ясни резултатите от проверките в болницата, ръководният орган реши да спре оповестяването на всякаква информация.

iNews припомня, че 35-годишната Надежда Узунова е отишла в медицинското заведение в неделя, 20 ноември, сутринта и била прегледана. Нямало данни за започнало раждане и я върнали.

По-късно обаче състоянието ѝ се е влошило и била приета в болницата, където за минути починала.

От "Шейново” обясниха, че ако приемат жена и тя не роди до един-два дни, никой не плаща на болницата престоя. Затова наистина се чака да започне раждането.

Столичната полиция води и разследване за убийство по непредпазливост.

Във връзка със смъртта на родилката в "Шейново" здравният министър д-р Стефан Константинов назначи две проверки - на Регионалната здравна инспекция (РЗИ-София) и Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО).

Вече стана ясно, че към бременната жена е показана тотална лекарска небрежност. Няколко пъти Надежда е посещавала болницата и винаги е отпращана у дома си, вместо да бъде приета.

Само преди месец стана ясно, че две от най-посещаваните и известни болници в България - САГБАЛ "Шейново” и УМБАЛСМ "Пирогов”, ще бъдат санкционирани за смъртта на друга родилка - 19-годишната Деяна Георгиева. 

От болница "Шейново” пациентката беше изписана недолекувана, без ясна диагноза, не са направени всички нужни изследвания, показват заключенията на ИАМО. В "Пирогов” на родилката не е извършена спешна операция (лапаротомия), каквато е налагало състоянието ѝ – тежък патологичен процес в коремната кухина.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че д-р Константинов ще инициира законодателни промени за повишаване на санкциите за лечебните заведения, които не спазват правата на пациентите или медицинските стандарти.

В момента, ако една болница наруши правото на достъпна медицинска помощ за пациентите, което е регламентирано в чл. 81 на Закона за здравето, търпи глоба в размер от 500 лв. до 1500 лв. Ако е нарушено изискването за спазване на медицинските стандарти, регламентирано в чл. 6 на Закона за лечебните заведения, санкциите стигат до 2000 лв.

Затова министърът на здравеопазването ще инициира увеличаване на предвидените глоби съответно в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. По този начин ще се гарантира по-голяма сигурност на пациентите при оказване на медицинска помощ.

 

*Информацията е актуализирана в 15,52 часа.

Водещи

Най-четени