Ще купуваме нови бойни самолети 19.12 | 12:35

Започват преговори за покупката на осем многоцелеви изтребители

От Ивелина Георгиева

Министерският съвет прие решение, с което одобрява доклад на министъра на отбраната генерал Аню Ангелов за придобиване на нов боен самолет.

С това решение правителството дава мандат за преговори на министъра с други държави, които имат или произвеждат многоцелеви изтребители. До 1 март 2013 година военният министър трябва да докладва пред кабинета за резултатите от хода на преговорите.

След това той ще предложи инвестиционен проект за конкретния тип самолет и за всички останали параметри. Ангелов обясни, че нов тип боен самолет не означава една машина. По изчисления на военното министерство те трябва да са осем.

Министърът уточни, че няма посочена конкретна сума, за да може да има свобода на преговорите. Също така няма ограничение в това дали самолетите ще бъдат нови или втора употреба.

Държавите, с които България ще преговаря са Германия, САЩ, Португалия, Италия, Израел, Швеция и др. Основата в доклада на военния министър е крайната необходимост да се реши този проблем, с който се занимаваха и предишните три кабинета.

"Кое правителство ще вземе това решение не е важно. Важното е то да е информирано решение на базата на подробен анализ", коментира министърът.

Водещи