Ще обявят ли лютеницата за традиционна българска храна? 25.08 | 21:01
В момента в 90% от случаите се прави от китайско доматено пюре
Атакуваме европейските пазари със защитени, "традиционно български” храни. Производителите на лютеница също поискаха да отличат продуктите си като типично български, с уникален вкус.
За да патентоват вкуса на лютеницата, производителите трябва да докажат, че консервите са на българския пазар от 25 години.
Българската лютеница обаче се прави от вносни суровини. Близо 90% от доматено пюре е китайско, съобщава бТВ.
"Има достатъчно български домати и чушки, за да произвеждаме защитения продукт само от български суровини”, твърди обаче технологът Мария Паунова.
Процедурата по обявяване на даден продукт за "типично български” отнема най-малко две години. На финален етап е одобрението за горнооряховския суджук.
Обсъжда се и идеята да се защити вкусът на розовото сладко.
Отличителният знак в чужбина ще гарантира по-високо качество на потребителя и уникален вкус.
Водещи
-
Трагедия: 20-годишна издъхна след купон на Нова година
Според показания на свидетели момичето е изпило голямо количество уиски
01.01 | 15:00
-
626 души се озоваха в "Пирогов" на Нова година
111 от тях са останали за болнично лечение
01.01 | 13:40
Най-четени
-
Честита Нова година!
01.01 | 00:01
-
Днес е Васильовден: Сурвакари гонят злите сили
Вижте какво се прави и кой празнува Имен ден
01.01 | 10:00
-
Церемония на Дунав мост за пълноправното ни членство в Шенген
Влизането на двете държави в Шенген бе отбелязано на граничния пункт с шампанско и заря
01.01 | 09:45