Ще обявят ли лютеницата за традиционна българска храна? 25.08 | 21:01
В момента в 90% от случаите се прави от китайско доматено пюре

Атакуваме европейските пазари със защитени, "традиционно български” храни. Производителите на лютеница също поискаха да отличат продуктите си като типично български, с уникален вкус.
За да патентоват вкуса на лютеницата, производителите трябва да докажат, че консервите са на българския пазар от 25 години.
Българската лютеница обаче се прави от вносни суровини. Близо 90% от доматено пюре е китайско, съобщава бТВ.
"Има достатъчно български домати и чушки, за да произвеждаме защитения продукт само от български суровини”, твърди обаче технологът Мария Паунова.
Процедурата по обявяване на даден продукт за "типично български” отнема най-малко две години. На финален етап е одобрението за горнооряховския суджук.
Обсъжда се и идеята да се защити вкусът на розовото сладко.
Отличителният знак в чужбина ще гарантира по-високо качество на потребителя и уникален вкус.
Водещи
-
Заради напускането на ДПС - ДПС: Управляващите партии с обща позиция
България се нуждае от редовно правителство, категорични са от ГЕРБ-СДС, БСП - ОЛ и ИТН
15.04 | 21:00
-
Подписаха договора за проучвания за добив на нефт и газ в Черно море
На церемонията присъства и премиерът Росен Желязков
15.04 | 20:45
-
Тръмп съкращава с 50% бюджета на Държавния департамент
Ще бъдат закрити програми и посолства по целия свят
15.04 | 20:30
Най-четени
-
Недоволство в Перник заради концесия за добив на въглища
Срещу разработването на находището се обяви и кметът Станислав Владимиров
15.04 | 16:45
-
Футболният лукс в Европа: Къде живеят звездите? 3
15.04 | 08:30
-
Някои видове мухъл са безопасни, като тези, използвани в производството на сирене
Но битовата плесен върху хляб или други продукти не се отнася за тях.
15.04 | 11:45