Ще плащаме по-ниски лихви за просрочени данъци 19.10 | 19:08

Никой кредитор няма да загуби, твърди опозицията, ще стимулираме нередовните платци, казват управляващите

От iNews.bg

Българските граждани и фирми, които имат просрочени задължения към данъчните или други държавни или общински служби, както и към частни дружества, ще плащат по-ниски лихви върху забавените суми. Такива изменения в закона приеха днес депутатите на първо четене. В текстовете се предвижда действащият сега лихвен процент да бъде намален. Ако предложението мине и на второ четене, размерът няма да може да надхвърля основния лихвен процент на БНБ плюс 8 процентни пункта, когато става въпрос за юридическо лице и 4 процентни пункта, ако длъжникът е физическо лице, предаде БНР. Сега тя се формира от основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта.

В преминалите на първо четене изменения се предлага вече парламентът, а не Министерски съвет, да се произнася и да определя лихвата. Новите разпоредби трябва да влязат в сила от 1 януари 2017 г.

Мартин Димитров, който е един от вносителите на измененията, обясни, че в момента в България е наложена най-високата законна лихва в целия ЕС. "Това е повече от санкция. Това е наказание", каза той и обвини депутатите в липса на чувствителност. В защита на същата теза Четин Казак от ДПС посочи, че сега вече няма рискове, за да има толкова висока лихва върху просрочени задължения.

"Първо, няма висока инфлация. Второ, лихвите по депозитите са пренебрежимо ниски и загубите или потенциалните пропуснати ползи на кредиторите от това, че има забава, не са в такива размери, каквито са били преди 20 години. Монополите дори злоупотребяват с лихвите", заяви Казак.

На противоположното мнение обаче са в ГЕРБ. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че намаляването на лихвата би създало проблем. "Такова намаляване би дало сигнал към тези, които така или иначе не са редовните платци, да останат такива", посочи тя.

По време на дебатите беше посочено, че с намаляването на лихвите може и плащанията по АЕЦ "Белене" да бъдат намалени с поне 60 хил. лв. на ден.

Водещи