Ще получим максимума, който ЕС може да даде за бежанците 09.10 | 16:59

Основната отговорност за бежанците обаче, остава наша

От Елица Елефтерова

България ще получи максималното, което ЕС може да даде за подобна ситуация с бежанците у нас. Това заяви министърът на външните работи Кристиян Вигенин пред БНР. 

Основната отговорност остава наша, според него. Ние да се справим с тази ситуация, да създадем нужния капацитет и да оползотворим по максимално добрия начин експертната и техническа помощ и финансирането, което очаквам да дойде в максимално кратки срокове.

Преценка на президента е да свиква или не КСНС. Той прецени, че за ситуацията около Сирия няма нужда от свикване на Консултативния съвет, очевидно преценява, че и по случая с бежанската вълна няма такава нужда. Когато този съвет не се свиква, има и други механизми и ние го правим и правителството поема своята отговорност.

Но в някакъв момент не е излишно да се направи такова заседание, за да бъдат ангажирани всички фактори, включително и политическите. Въпросът е достатъчно голям, за да стане обект на този съвет. Освен чисто оперативен и технически, въпросът с бежанците става и политически, и трябва да има достатъчно ясни послания към българското общество, допълва Вигенин.

На въпрос дали на заседанието на МС е обсъдена информацията, че Европейската комисия е спряла два важни инфраструктурни проекта, Вигенин заяви, че на заседанието не е обсъждан този въпрос, а самата информация е доста преувеличена. Няма основания за притеснеие, категоричен е той.

Вярно е, че за единия - обходния път на Габрово, засега европейско финансиране няма да има. Но там проблемите са несвършена работа от предишното правителство. Спрени пари няма, има проект, който не е одобрен. Причини за това има. 

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин не смята, че трябва да се обвързва решението на Конституционния съд по казуса със статута на Делян Пеевски с оставката на правителството, както това направи в профила си във Facebooк лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Това не е въпрос, който пряко засяга правителството и не мисля, че то има основания да подава оставка. В този си състав то полага максимални усилия да решава големите проблеми на държавата.

 

 

 

Водещи

Най-четени