Ще правят проверки на определените за събаряне сгради в Перник 31.07 | 17:51

Оценяват документацията и фактическото им състояние след труса

От Филипа Тодева

Междуведомствените екипи, които трябва да направят пълна оценка на документацията и да проверят фактическото състояние на предложените за събаряне 160 частни къщи в Перник, започват работа. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Екипите, в които са включени експерти от министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите и на труда и социалната политика, бяха създадени с решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет в края на миналата седмица.

Те работят под ръководството на областния управител на Перник и основната им задача е да изяснят статуса на най-тежко пострадалите от земетресението на 22 май т. г. домове, за да се конкретизират начините за подпомагане в съответствие с Правилника на Комисията. Експертите ще правят проверки на място на определените за събаряне сгради, ще проведат индивидуални срещи със собствениците им, ще прегледат представената документация, вкл. нейната законосъобразност, и ще направят препоръки за отстраняване на пропуски и неточности в представените документи.

Разработена е анкетна форма, в която ще бъде вписана цялата информация, касаеща законността и собствеността на постройките. След огледите в документите ще бъдат отразени характерът и спецификата на пораженията, нанесени на всяка къща. Предвижда се работата на междуведомствените екипи да приключи до средата на август.

 

Водещи

Най-четени