Ще проходи ли отново пометената на спирката в Пловдив 16-годишна Катя? 27.05 | 16:15

Краката й бяха премазани при тежката катастрофа

От Теодора Кокаланова

16-годишната Катерина Матеева е изписана от Университетската болница "Свети Георги". Момичето бе прието в интензивната клиника с премазани крака от спортния автомобил, който се заби с бясна скорост в автобусна спирка в Пловдив. Има надежда Катя отново да проходи.

Поставени са й метални плаки за близо 1 300 лв., средствата за които не се поемат от Здравната каса. "Това е и единствената сума, заплатена от близките й на този етап за лечението, тъй като то се извършва по клинична пътека", обясниха от болницата.

Катя е била за кратко и в клиниката по ортопедия и оттам, по желание на родителите й, вече е преместена в частна болница в относително добро състояние, съобщи marica.bg. Предстои рехабилитация, която може да продължи от 6 месеца до 1 година. 

Съучениците на момичето от езикова гимназия "Иван Вазов" събират средства за нейното възстановяване. В училището е поставена кутия за дарения, организират се благотворителни концерти. Обучението на Катя може да продължи с индивидуални посещения на учители, но това предстои да бъде решено на педагогически съвет.

Най-стресирани от инцидента са две от съученичките на Катя, които са били свидетели на тежката катастрофа при моста на Герджика в Пловдив. Според педагогическият съветник в гимназията Людмила Иванова децата вече са по-спокойни и се ангажират активно с подготовката на благотворителните събития.

Все още не е готова автотехническата експертиза, която ще доказва каква е вината на шофьорите, участвали в инцидента на ул. "Победа", уточниха от прокуратурата. По първоначалните данни отговорни за случилото са както гръцкият гражданин, така и шофьорът на другия автомобил.

Гръцки студент помете 16-годишното момиче на спирката на ул. "Победа" от северната страна на моста на Герджика. Катастрофата е причинена от шофьора на жълт спортен "Nissan 350", който шофирал с над 100 км/час. Според очевидци, младежът е минал и на червено. Той се е блъснал в "Mercedes" и след това се забил в спирката. 

Водещи

Най-четени