Ще се изучава ли история в гимназиите или не? 16.02 | 15:07

Евентуалните промени ще са факт след приемането на Закона за средното образование, посочват от МОН

От Теодора Кокаланова

Твърденията в някои медии, че предстои отпадане на обучението по история и цивилизация в 11 и 12 клас създават излишно напрежение сред заинтересованите среди, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Според експертите от министерството новите учебни програми по история и цивилизация, както и по всички останали предмети, могат да бъдат въведени едва след приемането на нов закон за предучилищното обучение и училищното образование.

По повод медийните твърдения и реакциите в социалните мрежи от ведомството припомнят, че предложенията по история и цивилизация са част от проекта "За по-качествено образование", разработен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Работата по него е започнала през 2012 година и е във връзка с тогава разработван проектозакон за средното образование. От екипa на министерството увериха, че, каквито и промени да бъдат направени в сферата на образованието, те ще бъдат публично обсъждани, за да се отчете мнението на всички заинтересовани страни.

Оповестяването им дава възможност на широката общественост да се съберат мнения и предложения, които да бъдат взети под внимание при разработване на нови програми, допълват от министерството.

След приемането на нов закон няма възможност за незабавна промяна на обучението в училище. Необходимо е време да се подготвят финални проекти на учебни програми, които едва след широко обсъждане и сериозна обществена подкрепа, може да бъдат утвърдени.

Поне още една година е нужна за изработката на учебниците и едва след това може да започне постепенното им прилагане в училище, уточняват от министерството.

Водещи

Най-четени