Ще се събират средства за нов дом за децата от Нови хан 19.03 | 15:57

Началото на дарителската кампания е предвидено за 2 април 2012 г.

От Андриян Георгиев

На 2 април започва национална дарителска кампания за изграждане на дом за децата от Нови хан. 

Това стана ясно днес (19 март) след редовната месечна среща между отец Иван и регионалния министър Лиляна Павлова.

Кампанията ще стартира в Народния театър "Иван Вазов” с премиерна прожекция на филм на режисьора Джеки Стоев. Българският дарителски форум също ще се включи в организацията.

От регионалното министерство са обещали да предоставят нов терен от около 80 дка в село Бузяковци, община Ихтиман. Върху него има 22 сгради, които ще бъдат предоставени на отец Иван – частично или напълно.

"Ще се съобразим с искането, което ще бъде направено от отец Иван и след оглед на място", каза Лиляна Павлова.

Тя допълни, че на днешната среща са обсъдени оперативни въпроси, свързани с издаването на лични карти, лечението на болни и бременни жени, както и координацията между институциите.

Областният управител на Софийска област Красимир Живков заяви, че процедурата за ремонт на покрива в Нови хан е спазена и искането за финансиране вече е внесено в съответната комисия.

Сградите в Бузяковци са в добро състояние. В момента се прави геодезическо заснемане на терена, за да бъдат нанесени всички имоти в скицата, която ще бъде изготвена. На 21 март то трябва да е приключило, каза още Красимир Живков.

"Благодаря на министър Павлова, че всичко върви в добра посока. Складовете са заредени, имаме храна и дърва. В имота в Бузяковци ще настаня възрастни хора, а децата могат да ходят там през лятото на лагер за 15-20 дни. Теренът е заграден и охраняем, може да се развива стопанство и животновъдство", каза отец Иван.

Новият дом за деца ще бъде построен в местността "Побит камък”.

"В момента при мен живеят общо 160 души – в селата Якимово (област Монтана) и Нови хан (Софийска област). 70 от тях са деца, 3 младежи учат в Пирдоп, а двама – в Семинарията", уточни свещеникът от Нови хан.

Водещи

Най-четени