Ще се съживи ли Северозападна България? 26.02 | 21:24

Всеки трети в региона е без работа

От Теодора Кокаланова

Средствата за България от еврофондове зависят от реформата в здравеопазването. Същевременно страната ни е на прага на катастрофа заради неостига на медици. "За да задържи лекарите у нас, държавата ще се фокусира върху възможностите за специализация и ръст на заплатите", заяви здравният министър Таня Андреева.
Как ще се финансират проектите за съживяване на най-бедния регион в Европа - Северозападна България, все още не е ясно. "Ако правителството и Ееропейският съюз не вземат мерки за увеличаване на трайната заетост в региона, Северозападът ще си остане най-бедният регион, както е и досега”, уверен е зам.-кметът на община Бяла Слатина Тихомир Трифонов.

Всеки трети е без работа. Покупателната способност на хората е под нулата, оплакват се и търговците. Ограничаването на бедността също е сред приоритетите на Брюксел. През следващия програмен период България очаква малко над 15 милиарда евро. Половината от тях ще отидат за директни плащания на земеделските производители, а останалите ще бъдат разпределени по 7 оперативни програми. Засега разчетите са предварителни. 

Очакванията са следващият програмен период да започне през юни, предаде bTV.

Водещи

Най-четени