Ще следят с GPS-и движението на камионите с дървесина 10.03 | 14:15

Сериозните нарушения в горите по време на законните сечи са свързани с лица, които имат компетенциите да издават разрешителни, заяви зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов

От iNews.bg

 Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е издала днес заповед, с която забранява износа на необработен дървен материал. Това съобщи самата тя по време на кръгла маса за обсъждането на нормативни промени в горския сектор. Налагането на ограничението стана възможно, след като преди седмица парламентът гласува тримесечен мораториум върху експорта на необработени дървета.

Министър Танева поясни, че проблемът с незаконните сечи в горите е огромен и дебатът за това трябва да бъде воден на експертно ниво. "Нека се отърсим от популизма и вземем адекватни решения, които биха довели до устойчиво управление на горските територии, щадящи природа, така че основните функции на горите да бъдат гарантирани", заяви Танева.

Основните предложенията за нормативни промени са свързани с подобряване контрола и превантивната дейност в горите. Те засягат Закона за горите, законови актове, както и подзаконовата нормативна уредба, уточни зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов.

Първата група промени трябва да засягат малките горски имоти. Целта е да бъде ограничено изсичането в малки периоди от малките горски парцели” допълни доц. Костов, циитиран от Фокус. Следващата група промени трябва да бъде свързана с достъпа на превозни средства и обектите на преработка, каза Костов. Целта на тези промени е въвеждане на допълнителни законови изисквания към операторите в горите и служителите в горите, с цел ограничаване на незаконните практики.

"Мерките, които трябва да бъдат предприети в тази посока са: промяна в реда на достъп на превозните средства до горските територии чрез въвеждане на специфични технически изисквания (GPS) за осигуряване на проследяемост в движението; въвеждане на възможността служителите от държавните горски и ловни стопанства да могат да съставят актове и в района на дейност на други Държавни горски стопанства и Държавни лесовъдни стопанства” допълни Костов.

Зам.-министърът подчерта, че сериозните нарушения в горите по време на законните сечи са свързани с лица, които имат компетенциите да издават разрешителни. Той обаче отдава този факт главно на недобрата квалификация на хората в сектора.

"Има сериозна реакция срещу голяма група лица, които придобиват правомощия по Закона за горите, да издават позволителни, да имат марки и да маркират, но нямат необходимата квалификация” посочи зам.министърът и поясни, че трябва да се обърне сериозно вснимание на правомощията, отговорностите и квалификацията на регистрираните лесовъди.

Водещи

Най-четени