Ще успеят ли ГЕРБ и "България без цензура" да решат уравнението? 17.10 | 08:13

Консултации за бъдещо коалиционно правителство - ден пети

От Теодора Кокаланова

Пети ден продължават преговорите за сформирането на правителство. Вчера (16 октомври) ГЕРБ и Патриотичният фронт постигнаха съгласие за подписване на общо споразумение за управление на страната за цял мандат. Макар и успешни обаче преговорите не гарантират сформиране на работещо правителство.

Общият брой на депутатите на ГЕРБ и Патриотичния фронт е 103 при нужни 121 мандата. Днес партията на Бойко Борисов ще проведе консултации и с представители на коалиция "България без цензура".

Вчера от формацията заявиха в декларация до медиите, че са склонни да отстъпят от много от основателните си претенции към ГЕРБ в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си във Facebook, че оценява високо отговорността, с която Патриотичният фронт са подходили в разговорите с ГЕРБ.

"Ако от речника ни излезе думата "анти" някоя партия и остане "неприемлив" политически опонент и това се установи като трайна практика, сигурен съм, че България ще се измъкне от кризата", коментира той.

До момента е ясно, че БСП остава в опозиция и няма да има нови разговори между социалистите и ГЕРБ. ДПС е готова да подкрепи еднопартиен кабинет на водещата партия, но от ГЕРБ отхвърлиха пдобен сценарий, тъй като смятат, че отговорността във властта трябва да бъде споделена.

Най-дълго продължилите консултации - с Реформаторския блок, завършиха с неясен резултат. От ГЕРБ обявиха, че разговорите са прекратени, а малко по-късно лидерът им Бойко Борисов остави вратата отворена за нови преговори.

 

Водещи

Най-четени