Ще финансираме проекти за екологична инфраструктура 16.12 | 12:29

Бюджетът за 2014 година на МОСВ е в рамките на бюджета за 2013 година

От Цанка Донкова

През следващата година ще финансираме проекти за екологична инфраструктура. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на пресконференция за отчет на работата на министерството през второто полугодие на 2013 година, съобщава агенция "Фокус".

"В периода от август до края на ноември министър-председателят направи поредица от срещи с представителите от регионите, които дадоха информация за важните за регионите проекти. Те ми дават основание да смятам, че за първи път от 15 години, през 2014 година България ще финансира проекти за екологична инфраструктура", заяви министърът.

Михайлова посочи, че в периода от юни до сега министерството е трябвало да се справи с няколко пакета задачи. Сред тях са били планирането и дефинирането на задачите по бюджета за 2014 година.

"Бюджетът за 2014 година на МОСВ е в рамките на бюджета за 2013 година. Има една съществена разлика – разлика в общата философия на държавата с обособяване на специалния инвестиционен фонд – програма за устойчиво регионално развитие. Очакваме около 1/3 от тези 500 млн. лв., които държавата определи за инвестиции, ще бъдат инвестирани в проекти за екологична инфраструктура”, обясни министър Михайлова.

Тя посочи още, че има пълна яснота за изискванията на ЕК по отношение на спирането на междинните плащания по програмата.

"Предприели сме няколко мерки. Имаме консултации с одит на средствата от Европейския съюз, в резултат на които ние тръгваме към проверка на всички обществени поръчки 2010 - 2011 година. Вариантът с вадене на извадка отпада. Паралелно с това дублираме одита си, с което се съобразяваме с исканията на ЕС. Налагането на финансови корекции ще се правят там, където има забележки от писмото на ЕК”, добави министър Михайлова.

Обществените поръчки са повече от 300, а стойността им е над 50 хил. лв. Според министър Михайлова, всички оперативни програми ще бъдат обявени официално, след като бъде одобрено Споразумението за партньорство.

Водещи

Най-четени