Щети за милиони само по пътищата в Бургаско (СНИМКИ) 26.10 | 11:24

Бедствието причиниха невижданите количества дъжд, които иначе падат за цяла година, обясни Димитър Николов

От iNews.bg

Щети за милиони левове е нанесла природната стихия, която потопи редица села в района на Бургас, най-вече в Община Камено. Макар изчисленията още да не са готови, е ясно, че възстановяването на района ще коства адски много пари. Ремонтът и изграждането на отнесените от водата пътища и мостове ще глътнат над 2 млн. лева, стана ясно от думите на регионалния министър Николай Ненчев. Пред Нова ТВ той обяви, че пътната инфраструктура в засегнатите от потопа райони е в трагично състояние. "Има отделен ресурс от над 2 милиона лева, който след опис на щетите ще бъде насочен целево към засегнатите места”, обясни Нанков. От което обаче става ясно, че може би дори и тази сума няма да бъде достатъчна, за да се покрият щетите. А с оттеглянето на водата вероятно ще излязат и нови.

"Добрата новина е, че няма бедстващи хора по републиканските и общинските пътища. Остава затворен участъкът от Долно Езерово към Братово. Изчаква се да се отекат водите, за да бъдат разчистени земните маси”, обясни той. "Мобилизирана е техника от пътно-поддържащите фирми, за да започнат възстановителните дейности в Община Каменово. Пречиствателната станция за отпадни води в Горно Езерово е потопена”, поясни още Нанков.

Той заяви, че най-добре е да се подават сигнали на телефон 112. "Експертите, които извършват огледите, трябва да дадат отговор на въпроса откъде дойде приливната вълна, която причини тези щети в района”, каза министър Нанков.

Според кмета на Бургас основната причина за бедствието са извънредно обилните валежи. Такива количества се изсипват за цяла година, не за два дни. "Паднаха извънредно големи количества дъжд – до 190 литра на квадратен метър, колкото за цяла година", обясни Димитър Николов.

1995600Думите му се потвърждават и от коментара на началника на отдел "Надзор на язовирните стени и съоръжение в Югоизточна България" Милуш Кумчев. Пред БНТ той обясни, че в района има 7 разрушени язовира. Два от тях на територията на Община Камено, 4 – в Община Бургас и един в Община Айтос. Не водата в тях обаче е довела до стихийните наводнения. По-голямата част от водоемите са били източени и готови да поемат дори и обилни валежи. От небето обаче се е изсипала неочаквано голямо количество вода, те не са могли да я поемат, което е довело до скъсването на стените и дигите.

"Те са с такъв обем, че би трябвало да поемат високите води. В повечето от населените места, където има жертви, нямат нищо общо с язовирите. Те не са над населените места. Язовирите са имали предписания за почистване от храсти, почти от нито един от язовирите нямаме предписание за технически нередности и застрашаване на населението. В Камено са правени много огледи и имаме административно постановление, че не са почистени храсти", обясни още Кумчев.

1995598

1995597

Водещи

Най-четени