Що е то депутатски имунитет? 22.01 | 10:50

Народните представители у нас имат имунитет, но какво значи това

От Кремена Бедерева

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров си подаде днес депутатския имунитет. Но какво значи това? Какво става, когато един депутат има имунитет или се откаже от имунитета си и какви са последствията?

У нас народните представители се ползват с имунитет, с цел да им се осигури свобода и независимост при изпълнение на задачите им. Конституцията им създава съвкупност от права, известна като парламентарен имунитет, която се изразява главно в тяхната наказателна неотговорност и наказателната им неприкосновеност.

Тя представлява забрана за търсене на наказателна отговорност от народните представители за изказаните от тях мнения и за гласуванията им в пленарните заседания на парламента, в заседанията на парламентарните комисии; при упражняването на парламентарния контрол и изпълнение на задълженията им; когато са извън НС, но правят изказвания по повод заеманата служба.

Наказателната неприкосновеност на депутатите у нас се изразява в забрана за задържане под стража, лишаване от свобода, "домашен арест", предварително задържане от полиция, административни, административно наказателни мерки  и т.н. и започване на наказателно преследване срещу народните представители.

Имунитетът на народните представители в България се снема с разрешение на Народното събрание при престъпления от общ характер или при писмено съгласие на народния представител. В останалите случаи депутатите ще отговарят за деянията си след изтичане на мандата им, доколкото не са преизбрани, не е изтекла давност или по отношение на деянието нямат индемнитет (когато не отговарят за мнения и гласувания). По отношение на административно наказателното преследване и граждански процеси народните представители нямат имунитет.

Депутат може да свали сам имунитета си при писмено съгласие на самия народен представител. Той  представя лично писменото си съгласие на председателя на Народното събрание, който уведомява главния прокурор и Народното събрание. Съгласието не може да бъде оттегляно от народния представител.

През 2013 г. имунитетът си даде и бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Същото направи и лидерът на БСП Сергей Станишев.

От депутатския си имунитет не пожела да се възползва и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

През юли 2013 г. пък народният представител от ДПС Щерьо Щерев депозира съгласие да бъде снет имунитетът му. Срещу него започна разследване за пране на пари и финансови престъпления.

Водещи

Най-четени