Що за уроди! Един се опита да убие дете, друг изнасили момче, трети... 09.05 | 18:25

Баща потроши сина си и го вкара в реанимация само заради изгубен ключ

От iNews.bg

Три тежки престъпления срещу деца белязаха днешния ден. Едно пребито дете и хвърлено от втория етаж, друго изнасилено в мазе, а трето буквално помляно от бой от собствения му баща, само защото си загубило ключа. Сякаш се превръщаме се в държава на уродите!

По две тежки умишлени престъпления с пострадали деца работи Апелативната прокуратура в Бургас. Те са на територията на Ямбол и поморийското село Порой. В първия случай 36-годишният Михаил Георгиев от Ямбол пребил осемгодишно момченце, след което го хвърлил от втория етаж на изоставена сграда в града, съобщи прокурор Любомир Петров, цитиран от Дарик.

"Говорим за опит за убийство. Детето е в тежко състояние, с черепно-мозъчна травма. Има счупване на челюстта и други увреждания. Към момента е в кома", обясни прокурорът.

Според събраната информация до случая се е стигнало, защото момчето имало пререкание с децата на обвиняемия. Мъжът твърдял, че пострадалото момче му се е подигравало заради недъг в краката.

"Това не може да бъде оправдание за такова жестоко посегателство върху дете", категоричен е Любомир Петров. Извършителят на побоя е задържан с мярка за неотклонение. За такова зверство законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

В другия случай Фазлъ Ахмед от село Порой, община Поморие, блудствал с 12-годишно невменяемо момче. Той го изнасилил в мазе до кметството.

"Става дума за блудствени хомосексуални действия срещу психически болно и невменяемо момче. Има очевидци, събрани са достатъчно доказателства", обясниха от прокуратурата.

Обвиняемият е осъждан, наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража". Ако бъде доказана вината му, законът предвижда от 2 до 6 години лишаване от свобода. 

От прокуратурата съобщиха и за трето посегателство, в което в квартал "Банево". 16-годишно момче станало жертва на тежък побой от по-големи от него. Засега протичат следствени действия и подробности бяха спестени. 

Десетгодишно момче от великотърновското село Беляковец пък е било пребито от баща си, защото си забравило ключа. Детето е прието в неврохирургията на областната болница в понеделник вечерта с черепно-мозъчна травма.

Бащата е задържан за срок от 24 часа, съобщиха за Дарик от Областната дирекция на полицията. До момента социалните служби не са получавали сигнали за упражнявано насилие или неглижиране на детето, обясниха от дирекция "Социално подпомагане" във Велико Търново.  

През 2010 г. социалните във Велико Търново получават сигнал, че никой от родителите на тригодишното тогава момче не е отишъл да го прибере от детската градина. Детето е изведено от полицията и настанено в социална институция за няколко месеца.

"Следва връщане в семейството, състоящо се само от бащата, след като майката ги напуснала и заминала за чужбина. Това връщане става със съдебно решение, а не по преценка на социалните", обясни пред Дарик шефът на дирекция "Социално подпомагане" Мая Пешева.

"Бащата е успял да убеди съда, че има умения да се грижи за детето, че го обича и иска да се грижи за него. Затова му е върнато", каза Пешева.  

И по време на престоя в институцията, и след връщането на детето при бащата, социалните екипи наблюдават грижата за него. "По време на работа колегите са наблюдавали силна привързаност на детето към бащата и обратното. Към момента момчето е силно привързано към баща си", твърди Пешева.

От своя страна социалните са категорични, че след като бъде изписано от болницата, момчето ще бъде изведено от дома на баща си.

Водещи

Най-четени