Юлиана Колева: ВСС имаше незаконосъобразни решения, против правилата 05.05 | 10:47

Хваленето и отхвърлянето на Куцкова за шеф на ВАС говори, че Съветът чака някой конкретен човек

От iNews.bg

"Висшият съдебен съвет (ВСС) имаше откровено незаконосъобразни решения, които бяха взети против правилата и за които Съветът и неговите членове трябва да носят отговорност." Това заяви по БНР членът на ВСС Юлиана Колева, която оглавява комисия по изготвянето на отчета за дейността на ВСС за 2014 г.

"Аз мисля, че този Съвет свърши много работа въпреки всичко, въпреки решенията, които не бяха популярни и не бяха в много отношения законосъобразни. Аз не смея да ги нарека "добри" или "лоши", защото в края на краищата Съветът действа като колективен орган и каквото решение е взело мнозинството, това е решението на Съвета. Но имаше откровено незаконосъобразни решения, които бяха взети против правилата и за които Съветът и членовете на Съвета трябва да носят отговорност, естествено", каза Колева.

Тя определи като "по-подходящо за хазартна игра" поведението на висшите съдии, които първо са похвалили качествата на съдия Нели Куцкова, но след това не са я подкрепили с гласа си за председател на Върховния Административен съд. И посочва: "Този подход ме предизвика да задам въпроса: "Кого чакаме? Има ли някой конкретен човек?"

Колева е категорична: "Никой от членовете на Съвета не е изразил мнение, че Куцкова взема "политически обвързани решения" в работата си. Не смятам, че изразът "политически обвързан" означава нещо. Едно е човек да има някакви политически пристрастия и предпочитания, които по никакъв начин не се отразяват на неговата професионална дейност, а друго е да приема някаква степен на обвързаност спрямо вземането на решения от негова страна."

Колева е предложила още в началото на годината на колегите си от парламентарната квота на ВСС всеки от тях да направи отчет пред НС, въпреки че нямат подобно задължение, за да предизвикат дебат за работата си. Повечето от тях са се съгласили да го направят.

Тя определено не смята че във ВСС има разделение по някакъв критерий. "Според мен мнозинствата се формират различно, спрямо действията, които извършва ВСС. Не могат да бъдат отделени членовете на Съвета изкуствено от средата, в която естествено съществуват. Тяхната професионална среда, ако е разделена, неминуемо вътре в Съвета ще се проектират същите отношения. Това е важно да се разбере от самите магистрати", посочва Юлиана Колева.

 

 

Водещи

Най-четени