Юнкер иска да ни отнеме левчето 30.06 | 12:10

Еврокомисията ще ни въвежда насила еврото, за да затегне редиците след Brexit

От iNews.bg

Жан-Клод Юнкер иска да изтръгне левa от ръцете на българите и насила да го замени с еврото. Въпреки че години наред страната ни искаше да започне процедурата по влизане в еврозоната, но от Брюксел вечно ни режеха, сега обръщат палачинката. Заради Brexit Еврокомисията е разработила спешен план, според който всички държави-членки трябва да изхвърлят националните си валути, ако все още имат такива и да ги заменят с единната. Основният двигател на идеята пък бил лично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той настоявал и приемането на еврото да стане експресно, пише Daily Express. Причината пък била в напускането на Великобритания, а идеята е част от стратегия за цялостно и ускорено затягане на редиците и укрепване на Общността.

Според вестника Юнкер настоява за задълбочаване на европейската интеграция, предаде БГНЕС. Като част от стратегията осемте държави, които в момента използват националните си валути, трябва да ги заменят с еврото. Освен България, това касае още Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция.

Информацията се потвърждава и от публикация в Германия. На свой ред Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се също на свои източници в Брюксел, съобщава, че ЕК иска да ускори доизграждането на монетарния съюз. "Европейската комисия иска да сложи край на положението "Европейски съюз с много валути", пише изданието. Същият вестник потвърждава и че главният привърженик на идеята e самият Юнке, който иска по-силно свързване на Европейскрия монетарен съюз.

Вестникът съобщава също, че ресорът за финансова стабилност, услуги и капиталови пазари ще бъде възложен на зам-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис. Литовецът сменя британецът Джонатан Хил, който напуска поста заради Brexit.

Водещи

Най-четени