Юнкер ни обеща още 200 души от Frontex другия месец 14.09 | 16:00

Пред Европарламента той настоя на България да бъдат изпратени и нови 50 патрулни автомобила

От iNews.bg

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по всяка вероятност ще изпълни обещанието си към премиера Бойко Борисов Брюксел да подкрепи допълнително усилията на страната ни за охрана на външната граница на ЕС и спирането на бежанския поток. Преди ден стана ясно, че той е поел такъв ангажимент в писмо до нашия министър-председател. Днес Юнкер обяви, че през следващия месец у нас ще бъдат изпратени нови 200 служители на европейската агенция Frontex, които да помогнат допълнително на родните граничари. В момента службата е разположила у нас 100-ина свои служители.

"Искам да видя най-малко 200 допълнителни граничари и още 50 превозни средства, разположени по външните граници на България от октомври”, каза Юнкер в годишната си реч пред Европарламента.

От октомври новата европейска агенция за гранична и брегова охрана ще поеме функциите на Frontex и се очаква да затегне контрола по външните граници на ЕС, припомня БНР. "Институциите и държавите в Общността трябва да работят в тясно сътрудничество с новата гранична служба. Трябва да знаем кой пресича границите на Европейския съюз – кога, къде и защо”, поясни Юнкер. Той съобщи, че до ноември ще бъде предложено ново законодателство, според което службите в ЕС ще знаят предварително кой има желанието да прекоси границите и дали има право на това. 

Водещи