Юнкер преодоля последното препятствие към председателския пост на ЕК 15.07 | 15:40

Той обеща да работи за общ европейски социален доход

От iNews.bg

Жан-Клод Юнкер преодоля последното препятствие към председателския пост на Еврокомисията. Той беше избран да води институцията от Европейския парламент. 

Бившият премиер на Люксембург получи подкрепата на 422-ма депутати. Юнкер беше основният кандидат за поста на Европейската народна партия, която спечели най-много гласове на вота за ЕП. 

Против кандидатурата му се обявиха британският министър-председател Дейвид Камерън и унгарският му колега Виктор Орбан. Въпреки несъгласието им обаче Европейският съвет официално номинира Юнкер. След това той трябваше да получи одобрението и на Европарламента, което се случи днес. 

Преди да бъде избран, Юнкер се обърна към депутатите от трибуната. Оттам той обеща, че ще работи за въвеждането на гарантиран минимален социален доход във всички страни членки на ЕС.

По-рано той заяви, че подкрепя всяка страна от ЕС за определянето на минимална работна заплата като дял от собствения си среден доход, който варира в широки граници между Люксембург в горната част и Румъния и България на дъното. 

С цел да спечели левоцентристки депутати бившият министър-председател на Люксембург също обеща да защитава обществените услуги в Европа от това, което той нарича "капризите на възрастта".

Водещи

Най-четени