Юрий Асланов: Предсрочен вот няма да се хареса на никого 03.07 | 12:47

Мандатът трябва да продължи до евровота, смята социологът

От Филипа Тодева

Зависимост между "Атака" и БСП няма. Има обаче друга зависимост - между парламента и "Атака". Повече от ясно е, че за да го има, БСП и ДПС трябва да се съобразяват с "Атака". И в други държави се е случвало, когато нито една от големите партии не е получавала ясно изразено предимство въз основа на изборните резултати.

Това заяви социологът Юрий Асланов, цитиран от вестник "24 часа". Според него драматичното възприемане на сегашната ситуация е, защото това ни се случва за първи път и защото огромен брой гласували останаха без представителство в парламента.

"Иначе казано, недоволните от вота са повече от доволните, което ражда непримиримост към статуквото, възникнало след тях, и нарастващо желание те да се преиграят. Отделен въпрос е, че ако сега се стигне до предсрочен вот, новият резултат също няма да се хареса на никого и ще извади на улицата нови протестиращи", коментира той.

Асланов намира за скандален избора на Сидеров, но подчертава, че той няма нищо общо със случая "Пеевски".

"Традицията е този пост да се дава на опозиционен лидер. В предишния парламент като такъв бе нарочен Яне Янев. Групата на Янев обаче гласуваше заедно с ГЕРБ, докато "Атака", въпреки че благодарение на нея съществува 42-рото НС, гласува против предложенията на мнозинството. На кого от опозицията да се даде председателството на тази комисия - на Борисов, който бойкотира парламента, или на Сидеров, който все пак е вътре? Не смятам, че е по-добра идея с отговорността за борбата с корупцията да се натовари самото управляващо мнозинство", обясни социологът.

Юрий Асланов е на мнение, че този мандат трябва да е около година и през май 2014 г., когато и без това ще е евровотът, да се проведе и избор за Народно събрание.

Той коментира и ситуацията, в която са поставени бившите управляващи. "Не знам дали ГЕРБ подклажда протестите, но със сигурност има интерес от нов вот колкото може по-скоро. Най-големият страх на лидерите му е, че с времето ще започнат да излизат старателно прикривани и срамни тайни от управлението им. Такива вече се появиха и веднага последва много нервна реакция на Борисов, Цветанов и останалите.

Другите им страхове са, че с времето все по-трудно ще се удържа единството на партията и особено на парламентарната група. Хранителната среда на ГЕРБ е властта, извън нея тази партия е склонна към разпад и колаборация с когото и да е", каза още той.

Водещи

Най-четени