Юристи: Д-р Димитров от Пловдив не може да бъде съден за убийство 05.03 | 11:06

Емануил Йорданов, Димитър Марковски и Юлиан Ангелов казват, че биха реагирали по същия начин

От iNews.bg

От това, което се знае публично за стрелбата в Пловдив, няма никакви основания д-р Иван Димитров да бъде съден за убийството на рецидивиста Георги Джевизов, тъй като става дума за неизбежна отбрана. Около тази позиция се обединиха в студиото на бТВ трима юристи - бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, адв. Димитър Марковски и Юлиан Ангелов от ОП/ВМРО, чиято партия настоява за законови промени по отношение на защитата на живота и здравето.

"При тази фактология това е учебникарски пример по упражняване на неизбежна отбрана”, подчерта Марковски. По думите му даже да бъде установено, че д-р Димитров е притежавал незаконно оръжие, това ще е състав на друго престъпление, за което би трябвало да получи условна присъда.

"Крайно време е хората в България да разберат, че мярката за неотклонение не е част от наказанието. Мярката за неотклонение по закон има за цел да попречи на обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление – представете си как докторът ще се укрие, при положение, че работи, има жена, има две малки деца”, коментира Йорданов.

Според него мярката за неотклонение се използва за получаване на самопризнания и за ограничаване на правото му на защита.

Той отбеляза, че през 1997 г. е имало разширяване на полето на неизбежната самоотбрана, но Конституционният съд е отменил почти всички текстове и затова сега промените в тази посока трябва да са съобразени с решението. "Човек трябва да знае, че спокойно може да защити своето имущество без да има страх, че ще бъде съден”, подчерта Ангелов.

И тримата – депутат и двама юристи, бяха категорични, че биха реагирали като д-р Иван Димитров, ако бъдат нападнати в семейния си дом.

Водещи

Най-четени